zwerfvuil pakken we samen aan

 

“je leert elkaar meteen beter kennen”

 

*Foto van 2018. De Corona maatregelen veranderen van tijd tot tijd en hier zal rekening mee moeten worden gehouden. Als je je ergert aan het zwerfvuil in je wijk, kan je gaan zitten mopperen. Of je trekt af en toe zelf de buurt in met een vuilniszak en een prikstok. In de Bredase buurt De Moeren wordt de groep ‘afvalprikkers’ elke voorjaars- en tegenwoordig ook najaarsopruimactie wat groter.

vuil trekt vuil aan

“Vooral rond het fietspad dat door de buurt loopt en bij de school hoopt de hoeveelheid wikkels, petflessen en andere troep zich snel op”, vertelt Hans Overbeeke, die al jaren terug de eerste opruimactie samen met buurtgenoten Niek en Willem in gang zette. “Heel vervelend, want vuil trekt vuil aan. Vandaar dat we er af en toe met een clubje op uit trekken om het weer toonbaar te maken.”

 

“de bereidheid om te helpen neemt langzaam maar zeker toe”

Sinds een paar jaar nodigt datzelfde clubje ook buren uit omringende straten uit om in het voorjaar straten, pleinen en plantsoenen schoon te maken. Onder meer met posters, huis-aan-huisbrieven en online berichtjes. “Meestal komen er niet heel veel mensen op af, maar toch zien we steeds nieuwe gezichten. En de laatste keer waren we opeens met z’n vijftienen. Daar waren we heel trots op. Je moet er geduld voor hebben en vasthoudend zijn, maar dan zie je ook dat langzaam maar zeker de bereidheid om mee te helpen, toeneemt.”

“er is animo om meer te doen

De inspanningen leveren dus echt iets op. En dat gaat verder dan een schonere buurt: “Het is ook gewoon gezellig, je leert elkaar toch beter kennen. Dat koesteren we. Na afloop gaan we altijd koffie drinken bij buurman Willem en dan praten we wat na, ook over andere dingen die spelen in de wijk. Het werkt echt stimulerend; binnenkort komen we opnieuw bij elkaar om te kijken welke acties we dit jaar nog meer samen kunnen oppakken.”

Jouw buurt ook mooier maken?

Delen: