zeven handige zomertips
tegen hittestress
Last van de warmte? Met een paar eenvoudige ingrepen in en om je huis kun je de temperatuur voor jezelf én je omgeving wat aangenamer maken. En het wordt er meteen kleurige en fleuriger van. Leuk ook om met je buren op te pakken!
1. tegel eruit, groen erin
Veel steen in je tuin? Haal er een deel uit en vervang dat door gras of planten. Dat werkt als een natuurlijke airco: planten verdampen water via hun bladeren, waardoor de lucht eromheen afkoelt. Daar heb je meteen plezier van. Bijkomend voordeel is dat regenwater direct de grond in kan zakken en niet afgevoerd hoeft te worden naar een putje. Dat helpt wateroverlast te voorkomen bij heftige regenbuien En je biedt in één moeite door extra leefruimte aan vogels, bijen en vlinders. Elke tegel eruit helpt!
2. plaats een regenton in je tuin
Met water dat je hierin opvangt, kun je je planten water geven. Dat vinden ze fijn, want regenwater is zacht en goed voor planten. Je bespaart ook kosten, want je hoeft geen drinkwater te gebruiken. En je hebt een buffer voor droge periodes. Ook handig, want als het lang extreem heet en droog is, mag je soms niet sproeien. Check even bij je gemeente of je je regenton mag aansluiten op de regenpijp. En heb je geen ruimte voor een regenton? Met een paar emmers kom je ook al een heel eind.
3. plant een boom
Bomen werken perfect tegen hittestress. Ze geven schaduw, waardoor de tuin minder snel uitdroogt. Waardoor al het groen, inclusief de boom zelf water kan blijven verdampen, waardoor de lucht eromheen afkoelt. In de buurt van een boom van gemiddelde grootte is het op hete dagen wel 2 tot 5 graden koeler dan in de omgeving. En onder een grote boom ligt de gevoelstemperatuur tot wel 10 graden lager.
4. leg een geveltuintje aan
Geen voortuin? Misschien kun je langs de gevel aan de straatkant tegels weghalen en daarin een tuintje aanleggen. Dan kan het afstromende regenwater beter wegzakken in de grond, het aanzicht wordt er frisser en groener van én het verkoelt zoals groen dat nu eenmaal doet. Als je klimplanten in je geveltuin plaatst, sla je nog een extra slag, want dan blijft het begroeide deel van je gevel in de zomer ook koeler. Veel gemeenten hebben richtlijnen voor het aanleggen van geveltuintjes, bijvoorbeeld over de afmetingen; die vind je meestal gewoon op de gemeentesite.
5. boomspiegels en braakliggende stroken planten
Beplanting rond de bomen in de straat helpt mee om de grond te verbeteren en zo te zorgen dat de bomen meer water krijgen. En een mooie boomspiegel fleurt meteen de straat op. Elk onverhard, beplant stukje grond draagt bij. Je kunt bijvoorbeeld ook kijken naar andere braakliggende stroken rond je huis en die samen met je buren in gebruik nemen. Check de website van je gemeente: misschien kun je wel een boomspiegel adopteren.
6. zonnewering en isolatie voor een koeler huis
Een goed geïsoleerd huis is niet alleen behaaglijk warm in de winter, maar ook een stuk koeler in de zomer als de temperaturen oplopen. Een extra reden dus om met isolatie aan de slag te gaan. En wat ook helpt, is zonwering aan de zonkant. Vooral buitenzonwering zoals uitvalschermen of markiezen zijn effectief om het zonlicht en daarmee ook veel hitte buiten te houden.
7. maak je dak groen
Een dak vol plantjes draagt in de winter bij aan isolatie en houdt in de zomer vocht vast waardoor het in huis koeler blijft. Groene daken vormen een buffer bij hevige regenval, wat goed is voor de afwatering. Bovendien voeg je weer iets toe aan de natuur in je buurt. Goed voor de bijen, de vogels, vlinders én tegen opwarming van de aarde. Vooral platte daken die niet in de schaduw liggen zijn geschikt. Sommige gemeenten, provincies en waterschappen stellen subsidies beschikbaar voor groene daken. Check of jij in aanmerking kunt komen op www.subsidiewijzer.nl.
ga op wijksafari door jouw buurt
Doe mee aan de Wijksafari Hittestress en ga op zoek naar de ‘hotspots’ in jouw buurt – én ontdek hoe je deze plekken kunt laten afkoelen. De Wijksafari Hittestress is ontwikkeld door Klimaatverbond Nederland, LSA Bewoners, Buurkracht en weer- en klimaatvrouw Margot Ribberink. Nu de coronaregels versoepeld zijn, kun je van de wandeling ook weer een gezellige buurtactiviteit maken. Bewoners van Zandweerd-Noord in Deventer gingen al op zoek naar plekken die heel heet worden bij warm weer en naar buurtgenogen die last hebben van grote hitte. Buurtbewoner Willemien was erbij. Lees hier meer over de wijksafari in Willemiens buurt.
Wil je weten of de wijksafari Hittestress iets is voor jouw buurt? Neem dan contact met ons op.
Wil je meer informatie over hittestress? Kijk dan hier.