zoek de warmte op bij je buren

 

Gezelligheid kent geen tijd. Maar als het een tijd zou kennen, is het de wintertijd, met haar feestdagen, lichtjes en knusheid. Waar we ons een paar maanden geleden nog richtten op het creëren van een fijne buitenruimte (tegel eruit, plant erin), zoeken we de warmte nu weer binnen op. Naast het geijkte dekentje op de bank en de pot thee, kan warmte ook opgewekt worden met sociaal contact. Zoek je buren deze winter op.

 

krijten op de stoep fleurig en gezellig

spelletjesavond

Met je buren aan de keukentafel; een bordspel in het midden, dobbelstenen in de hand en proosten met glühwein op de winst. Vorm een team met één van je buren en ontdek elkaars kennis en kunnen die eventueel weer in te zetten is bij een mooi buurtinitiatief. Zo leer je elkaar beter kennen en heb je gelijk een mooie invulling van je koude avond.

 

nootjes rapen met buurtkinderen

De bomen kleuren oranje en de hazelnootjes liggen weer voor het oprapen; het is herfst. Roep een groepje buurtkinderen bij elkaar en ga samen op expeditie. Verzamel zoveel mogelijk soorten nootjes en kraak ze daarna samen open om te smullen. Ook is het leuk samen een herfsttafel te maken. Wie vindt het mooist gekleurde blad of de grootste kastanje?

kruidencake bakken en geven

De smaak van speculaas en kaneel kunnen spontaan een knus wintergevoel opwekken. Duik de keuken in en sla aan het bakken met heerlijke kruiden. Als de radio ondertussen sinterklaas- of kerstliedjes speelt, is de sfeer helemaal compleet. Je buren zullen misschien al op de geur afkomen en zo niet, dan zullen ze het zeker waarderen als je met een nog warme cake voor de deur staat.

sneeuwpop maken

Als aankomende winter een beetje lijkt op vorig jaar, kunnen we weer creatief aan de slag met sneeuw. Maak jij dit jaar een iglo met je buurvrouw? Of staat er aan het begin van de straat een echte buurtwacht aan sneeuwpoppen die de boel een beetje in de gaten houdt? Sla de winterpenen maar vast in en doe een sneeuwdansje rond de kerstboom. Nu duimen dat we snel tintelende bevroren handen krijgen.

 

schoen zetten bij de buren

Zodra de Sint weer in het land is, mag de schoen gezet worden. Uiteraard is het leuk dit samen met jouw huishouden te doen, maar is het niet nog leuker de Sint om de tuin te leiden en jouw schoen bij een buur neer te zetten. Is de Sint daar net zo goedgeefs als bij jou? Of vind je plots iets heel anders in je schoen?

 

gooi een kerstkaart door de bus

Een mooie kaart is toch een stuk persoonlijker dan een appje. Niet alleen verre familieleden, maar ook je buren zullen een wenskaart zeker waarderen. Spreek je waardering uit naar je naasten, vooral als ze vlakbij wonen. De kerstkaart is meteen een mooie gespreksopener om na te gaan wat je buren doen met de feestdagen. Zo weet je zelf wanneer je drukte kan verwachten in het trappenhuis of op straat en een bijkomend voordeel is dat je de kaart gewoon door de bus kan gooien, scheelt weer een postzegel!

 

Delen: