zo tevreden zijn we met onze buurten

 

Weet jij precies wat er gebeurt in je buurt? Groet je elkaar vooral tijdens de wandeling met de hond of doe je veel samen met de buren? Zou je je buurt aanbevelen? Stichting Buurkracht hield een enquête onder de abonnees op de nieuwsbrief.

Ruim drie kwart van de respondenten is positief over de buurt. Ze groeten elkaar (32%), hebben wekelijks spontaan contact (37%) en ze helpen elkaar (17%). Vijf procent van de mensen spreekt de buurtgenoten nauwelijks. Ruim een derde van de respondenten vindt de buurt zoals ie nu is helemaal prima.

 

wat maakt een buurt prettig?

Wat mensen vooral prettig vinden aan hun buurt is veel groen (58%), de buren die er wonen (51%) en weinig verkeer (42%).

De belangrijkste verbeterpunten zijn een schonere buurt (28%), meer samendoen met de buren (26%) en minder verkeer (23%).

Waar mensen vooral zelf blij van worden, is vaker een bakkie koffie of een borrel in de straat (48%), af en toe een praatje (31%) en een duurzamer huis (29%).

wie kan het beste de kar van verbetering trekken?

De deelnemers zien vaak een actieve rol voor de bewoners, maar wel in combinatie met anderen. Ruim een derde ziet het meest in een samenwerking tussen de bewoners en de gemeente (38%). Ook een grote groep ziet het meest in actief ondernemen samen met de buren (32%). Ook de dorpsraad of het buurtcomité worden genoemd als organisatoren van verbetering (25%).

bereidheid om zelf iets te doen is groot

Bijna driekwart van de mensen is bereid om zelf de handschoen op te pakken. Liefst als helper, als iemand anders ermee begint (32%), of met hulp van de gemeente (18%) of als initiatiefnemer, geholpen door andere buren (17%).

gewenste hulp bij buurtactiviteiten

Mensen die iets willen doen in de buurt stellen ondersteuning op prijs. Ze komen graag te weten of er meer buren zijn die ongeveer hetzelfde idee hebben als zij (34%), en of er meer buren zijn die iets willen doen met en voor de buurt (31%). Ook krijgen ze graag hulp bij het verkrijgen van (financiële) steun van de gemeente (26%). Een kwart van de respondenten vindt hulp niet nodig.

Wil je ontdekken welke ideeën er leven in de buurt en of er mensen zijn die graag de handen uit de mouwen steken of meehelpen? Dan is de buurtpeiling ideaal voor jou.

Delen: