zo houd je je buurtinitiatief springlevend
tips van buur Henrie
Heb je een missie en wil je die hoog op de agenda houden? Neem dan een voorbeeld aan Elsendorp. In dit dorp staat verduurzaming al 6 jaar permanent in de schijnwerpers en tekent zich heel duidelijk af waar een flinke dosis buurkracht toe kan leiden. Tips van kartrekker Henrie van Summeren.
de kracht zit in de herhaling
Ons doel is om Elsendorp energieneutraal te krijgen in 2040. Dat gaat stap voor stap. Dan is het ook belangrijk om aan de gang te blijven. Wij – van Energiek Elsendorp – gooien onze acties daarom regelmatig in de herhaling. Voor spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonneboilers, hr-ketels en dubbel glas. En elke keer haken er weer mensen aan die er misschien een halfjaar geleden nog niet aan toe waren, maar nu wel. Bovendien blijven onze activiteiten op die manier zichtbaar.
ondersteun je doel met kleine acties
Wat bij ons ook goed werkt, zijn kleine acties tussendoor. Ook als er even geen aanbieding voorhanden is. Denk aan een rondgang met de warmtecamera, energieslurpers opsporen of een zonnepanelenschoonmaakactie. Altijd gezellig en het onderwerp verduurzaming staat weer even onder de aandacht.
wees creatief
Belangrijke ingrediënten voor succesvolle acties, zijn ondernemerschap, doelgerichtheid, gemeenschapszin en creativiteit. Vooral dat laatste helpt om je doel zichtbaar én leuk te maken. Zo hebben wij bij de officiële start van onze dorpscoöperatie een heel feest gebouwd met allerlei activiteiten waar mensen met de huifkar, een tot zonnewagen omgebouwde stoomtram of in een elektrische auto naartoe konden. Verleden, heden en toekomst kwamen zo mooi samen.
“het begint bij de jeugd”
betrek ook de jeugd bij je initiatief
Energiebewustzijn begint bij de jeugd. Voor ons een belangrijke motivatie om samen te werken met de plaatselijke school, bijvoorbeeld met lesblokken techniek over energie: als het je lukt om kinderen voor energiebesparing te interesseren, gaan ze er thuis over praten. Dat geldt natuurlijk ook voor andere thema’s die je in je buurt onder de aandacht wilt brengen, zoals biodiversiteit of plastic afval: de jeugd is een prima ingang.
durf ook eens een grote stap te wagen
Het is goed om in kleine stappen te denken, maar je moet ook een sprong in het diepe durven te nemen. En geef dan niet bij de eerste tegenslag op, maar houd vol. Wij zijn nu bijvoorbeeld bezig met een heel groot zonnedak, met 1254 zonnepanelen. Ook omdat we een uitgelezen kans zagen om samen te werken met de gemeente. Voor dit project werven we niet alleen deelnemers in Elsendorp, maar ook in de omliggende dorpen Handel, De Mortel en Gemert.
na-apen mag
Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden: schroom niet om in andere buurten te kijken. Waar zijn die mee bezig? Hoe pakken ze het aan? Dat brengt je altijd weer op nieuwe ideeën en je kan precies die elementen overnemen die passen bij jouw eigen buurt.
“schroom niet om in andere buurten te kijken”
speel in op de behoeften van anderen
Natuurlijk ben jij enthousiast over je eigen actie. Maar mensen doen niet met je mee omdat jij het zelf zo leuk vindt. Daar is meer voor nodig. Denk goed na over wat er leeft in je buurt, op waar jouw buren behoefte aan hebben. En zorg dan voor een invalshoek voor je actie die dáárop inspeelt. Succes is nooit gegarandeerd, maar je kan er zelf wel veel aan bijdragen. En als je ziet waar dat allemaal toe kan leiden, krijg je er zelf ook steeds weer nieuwe energie van.
Kun je nog wel wat tips gebruiken om van jouw actie een doorslaand succes te maken? Lees dan alle tips van acht buren die een geslaagde buurtactie organiseerden.
Ook iets voor jouw buurt?