zin in een feestje?

 

tijd voor je eigen EnergyParty!

 

Je hoeft niet per se iets te vieren te hebben om het gezellig te maken. Dat bleek wel tijdens de eerste EnergyParty’s in juni op het Nuenense gemeentehuis. Daar kwamen buren samen om hun energierekeningen te vergelijken: wie verbruikt het minste gas en elektriciteit? Waar zitten uitschieters naar boven? Wat verklaart de verschillen en hoe kunnen we energie besparen? Deelnemer Hans Hendriks: “De avond vlóóg om.”

tijd voor je eigen EnergyParty

van huiskamer naar gemeentehuis

Eigenlijk zouden de EnergyParty’s in de gemeente in maart van start gaan, bij bewoners thuis in de huiskamer. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Toen de regels versoepelden, besloot de gemeente haar spreekkamer beschikbaar te stellen: een sfeervolle ruimte waarin je met z’n tienen makkelijk anderhalve meter afstand houdt.

De beoogde gasten van de EnergyParty’s in maart kregen een uitnodiging voor de proefparty’s op 18 en 24 juni. “Dat vond ik een mooi alternatief”, zegt Hans. “Het bleek ook heel gezellig. De meeste deelnemers kenden elkaar niet, maar het gezamenlijke gespreksonderwerp schiep meteen een band.”

het lek boven tafel

Grote ijsbreker vormde de ‘EnergyChart’, waarin meteen na de kennismaking het gas- en energieverbruik van alle aanwezigen werd ingetekend. “Je zag meteen grote verschillen”, zegt Hans. “Ik ben nogal een milieufreak, dus het verbaasde mij niet dat mijn verbruik onderaan bungelde. Bij de heel hoge verbruiken die er ook tussen zaten, kwamen we er samen vrij snel achter waar dat in zou kunnen zitten.

Een echtpaar bleek bijvoorbeeld veel stroom te verspillen met twee computers en twee printers aan een tijdschakelaar die overdag altijd is ingeschakeld. Terwijl die apparatuur lang niet elke dag gebruikt wordt. En een gezin met een gigagasverbruik bleek zelfs op zolder de hele winter de vloerverwarming aan te hebben. Zo zie je dat aan die uitschieters vaak makkelijk iets te doen is.”

plezierig

De gespreksstof diende zich vanzelf aan, en werd verder aangevuld met themakaartjes. Partyganger Arend Jan Klinkhamer: “Je kon daaruit de onderwerpen kiezen waar je het zelf over wilde hebben, zoals warmtepompen, zonneboilers en regenwater afkoppelen. Bijvoorbeeld omdat je er meer over wilde weten of juist je eigen ervaringen wilde delen. Dat werkte heel plezierig.

Die kaartjes zijn een goed middel om de discussie te structureren, die anders al gauw alle kanten op gaat.” Hans vult aan: “De gespreksleider zorgde ook dat iedereen aan bod kwam. En droeg zelf nuttige tips en informatie aan; je kon merken dat hij er kijk op had.”

tijd voor je eigen EnergyParty

ideeën uitwisselen

Tijdens de EnergyParty gingen de ideeën over en weer. Hans: “Veel maatregelen die tijdens de EnergyParty voorbijkwamen, heb ik al genomen. Het leuke was dat ik daardoor anderen verder kon helpen. Bijvoorbeeld door te vertellen waarom ik ervoor gekozen heb mijn zonnepanelen te voorzien van optimizers, ondanks de hogere aanschafkosten. Daarmee voorkom je dat je hele zonne-installatie er last van heeft als één paneel in de schaduw ligt of vies is. Voor mij was het nieuw dat je je verwarmingsinstallatie waterzijdig kan laten inregelen – een manier om warmte optimaal over de radiatoren te verdelen. Daar ga ik wat mee doen.”

 

nog lang niet uitgepraat

Ook Arend Jan is verder geïnspireerd geraakt om zijn energierekening omlaag te brengen. “Ik loop al een aantal jaren met het idee rond om het dak te isoleren – dat voornemen is door de EnergyParty verder versterkt. Ook heb ik mijn beeld van zonnepanelen bijgesteld; die leveren meer op dan ik dacht. Misschien is dat toch ook iets voor mij.” Allebei zijn ze enthousiast over de EnergyParty. Hans: “De avond vlóóg om; aan het eind hadden we het gevoel dat we nog lang niet klaar waren. Wat mij betreft mag er zeker een vervolg komen.”

 

ook zin in een feestje?

De komende tijd vinden er nog meer EnergyParty’s plaats in Nuenen. Iedereen die het leuk vindt, kan een eigen EnergyParty aanvragen. Je nodigt dan, als een soort gastheer of gastvrouw, je buren en bekenden uit voor een EnergyParty op het gemeentehuis. De rest van de organisatie word je uit handen genomen. Meer informatie over de EnergyParty’s is te vinden op buurkracht.nl/energyparty.

Delen: