zeven gouden tips van buur Miranda

 

“zo breng je je omgeving in beweging en maak je van je dromen werkelijkheid!”

Miranda wist haar dorp in beweging te krijgen om een enorm zonnepark met meer dan 13.000 zonnepanelen van de grond te tillen. En ook haar idee voor een dorpstuin, is een groot succes geworden. Hoe doet ze dat toch? Welke gouden tips heeft ze voor initiatiefnemers?

Miranda’s gouden tips

 

tip 1

Het begint bij jezelf. Als jij gedreven bent en passie uitstraalt, werkt dat absoluut in je voordeel.

 

tip 2

Denk groot, maar begin klein. Mijn droom is dat de Generatietuin ooit 4 hectare wordt. Daar heb ik lang aan vastgehouden, maar ben er inmiddels van doordrongen dat dit niet in één keer te realiseren is. De 0,4 hectare die we nu hebben, is al heel mooi. Van daaruit kunnen we stap voor stap groeien.

 

tip 3

Doe het niet alleen, maar maak het zo groot mogelijk. Bedenk vooral: wat kan ik zelf niet? Wat heb ik van anderen nodig, welke buren kunnen daarbij helpen en hoe betrek ik hen bij mijn plannen?

 

tip 4

Zorg voor je netwerk. Daarmee bedoel ik dat het niet alleen belangrijk is dat je mensen om je heen hebt en weet wie wat kan bijdragen, maar dat je hun ook wat gunt. Niet alles hoeft vrijwillig, het mag soms best wat kosten.

tip 5

Gooi de handdoek niet in de ring als het even tegenzit, maar zet door. Sommige stappen hebben tijd nodig, moet je even laten rusten, voordat je weer verder kan.

 

tip 6

Hou focus. Ik heb gemerkt dat daar voor mij in elk geval een valkuil ligt: in de neiging om te veel tegelijk te willen doen. Wil je niet verzanden in bij- en randzaken, dan is het zaak je oorspronkelijke doel voor ogen te blijven houden.

 

tip 7

Heb je een mooie mijlpaal bereikt? Vier dat dan met iedereen die erbij betrokken was. Zo laat je zien dat er echt wat gebeurt en blijven buren enthousiast.

 

Geïnspireerd door Miranda’s gouden tips?

Delen: