wijksafari Hittestress

Zandweerd-Noord zoekt de

verkoeling op

Verkoelen en vergroenen: Zandweerd-Noord in Deventer gaat ervoor! Voor de groenedakenactie in deze gemêleerde buurt doen al meer dan veertig bewoners mee. Anderen deden mee aan de Wijksafari Hittestress, een zoektocht naar de ‘hotspots’ in hun buurt – én om te ontdekken hoe je die plekken kunt laten afkoelen. Buurtbewoner Willemien was erbij.

De Wijksafari Hittestress is een ontdekkingstocht door de wijk: waar wordt het ‘s zomers te heet? In welke huizen is het dan niet uit te houden? Wie kan een oogje in het zeil houden bij oudere of zieke buren? “De coronamaatregelen waren nog net niet opgeheven, dus de deelnemers waren elk voor zich een rondje door de buurt gaan lopen”, vertelt Willemien Holterman die al jaren in Zandweerd-Noord woont. “Daarbij maakten we foto’s van plekken die ons opvielen als aandachtspunten als het gaat om hittestress die we later tijdens een online bijeenkomst met elkaar doornamen.”

hotspots in beeld

Tussen de foto’s van de deelnemers zat aardig wat overlap. Willemien: “Iedereen had bijvoorbeeld foto’s ingestuurd van het schoolplein. Er staan een paar bomen, verder is alles steen. Het terras bij het voormalige verzorgingstehuis kwam ook herhaaldelijk langs. Daar zitten nooit mensen: je zit er óf in de wind waardoor het te koud is, óf de zon staat erop en het wordt er veel te warm.” Een derde opvallende hotspot was een binnenplaatsje vlak bij school. “Een buurtwinkel heeft daar een gigantische airco-unit aan de buitengevel hangen. Ik heb gehoord dat die in hete zomers ook ’s nachts staat te loeien. In de appartementen eromheen kunnen bewoners de ramen dan eigenlijk niet openzetten vanwege de herrie. Zo blijft de hitte toch weer binnen hangen.”

interessante oplossingen

De kracht van de Wijksafari Hittestress vindt Willemien dat niet alleen bewoners meededen, ook de gemeente en de woningbouwvereniging. Willemien: “Bij de online bijeenkomst schoven zij ook aan om mee te praten. Zo konden wij laten zien waar de knelpunten in de wijk zitten voor de bewoners, en andersom konden zij meedenken over oplossingen. De beleidsmedewerker vertelde bijvoorbeeld dat de gemeente een potje heeft om één keer per jaar een groene speelplek te maken. Dat zou zeker iets kunnen zijn voor het schoolplein. We kregen ook de tip dat een plaatselijke organisatie voor natuur- en milieu-educatie misschien iets kan betekenen. Het was een heel nuttige bijeenkomst. Ik hoop dat de gemeente en de woningbouwvereniging iets met onze input gaan doen en dat daarvan op de hoogte worden gehouden.”

Last van de warmte? Met een paar eenvoudige ingrepen in en om je huis kun je de gevoeltemperatuur voor jezelf én je omgeving wat aangenamer maken. Lees hier zeven handige zomertips tegen hittestress.

50% subsidie op groene daken

Ondertussen zijn bewoners al volop bezig om de hittestress aan te pakken met hun groenedakenactie. Willemien zit in het duurzaamheidsteam dat deze wijkactie georganiseerd heeft. “We hebben al 43 aanmeldingen. En het mooie is dat het waterschap de helft van de kosten subsidieert. Dat maakt het wel heel erg aantrekkelijk om mee te doen.”

wijksafari Hittestress: ook iets voor jouw buurt?

De Wijksafari Hittestress is ontwikkeld door Klimaatverbond Nederland, LSA Bewoners, Buurkracht en weer- en klimaatvrouw Margot Ribberink. Nu de coronaregels versoepeld zijn, kun je van de wandeling ook weer een gezellige buurtactiviteit maken. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

stichting Buurkracht

Stichting Buurkracht is een maatschappelijke organisatie die buren in heel Nederland helpt om hun buurt mooier, beter, groener, veiliger of gezelliger te maken. Neem gerust contact met ons op.

Delen: