zal ik dan zelf het initiatief maar nemen?
“al tientallen buren vroegen offertes aan”
Hoe krijgen we ons gasverbruik omlaag? Jelly Gorter uit het Groningse Winschoten besloot samen met drie buren een isolatieactie te organiseren voor Winschoten-Noord. Ze pakten het voortvarend aan. En het ziet ernaar uit dat het een succes wordt: al tientallen buren vroegen offertes aan.
waarom een actie voor de buurt?
“De buurkrachtbijeenkomst van afgelopen najaar in Winschoten gaf ons het beslissende duwtje in de rug. Daar kwamen aardig wat mensen op af die iets wilden doen om hun huis te verduurzamen. Onder wie ikzelf. De boodschap was dat samen met je buren aan de slag gaan veel voordelen heeft: je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van elkaars kennis en taken verdelen, en met een groep sta je sterker als je wilt isoleren ten opzichte van leveranciers. Toen dacht ik: als ik iets wil, moet ik misschien zelf het initiatief nemen. Een gezamenlijke actie levert al gauw meer milieuwinst op dan als je in je eentje actie onderneemt. Als moeder van kinderen die in het aardbevingsgebied wonen, vind ik dat ook belangrijk. Ik wil de aarde een beetje mooi achterlaten. Mijn drijfveren zijn dus deels eigenbelang en deels ideologisch.”
“met een groep sta je sterker”
ervaar je die voordelen nu ook in de praktijk?
“We hebben het geluk dat in ons groepje buren, het ‘buurkrachtteam’ dat we gevormd hebben, heel verschillende talenten vertegenwoordigd zijn. Zo hebben we een bouwkundige in ons midden die technisch goed onderlegd is, zelf ben ik goed in organiseren, een ander weer in kritisch luisteren en de juiste vragen stellen, bijvoorbeeld in gesprek met aannemers. We zijn met z’n vieren en vullen elkaar goed aan.”
hoe kwamen jullie bij isolatie?
“Met isoleren bereik je de meeste gaswinst. Daarom wilden we hiermee starten. Ook is het voor zo goed als alle woningen haalbaar. Niet elke woning is geschikt voor zonnepanelen of een warmtepomp. Met isoleren kan iedereen meedoen.”
hoe hebben jullie de actie aangepakt?
“We hebben veel gehad aan de hulpmiddelen die we van Buurkracht krijgen, zoals checklists en een strakke planning. In korte tijd hebben we veel gedaan. Leveranciers selecteren aan de hand van een aantal selectiecriteria bijvoorbeeld. Betrouwbaarheid vonden we belangrijk, of de aanbieder genoeg capaciteit heeft voor zo’n buurtactie, en natuurlijk de prijs-kwaliteitverhouding. We hebben een buurtbijeenkomst georganiseerd en allerlei acties ondernomen om de buurt te interesseren voor onze actie. Zo hebben we met onze flyers in de hele buurt aangebeld om onze plannen toe te lichten. Daarbij kwamen we er ook achter dat op verschillende plekken plukjes buurten al samen bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie hadden ingekocht. Ook spraken we met buren die wel wilden, maar het geld niet op de plank hadden liggen. Daarom hebben we in onze bijeenkomst ook tijd ingeruimd voor voorlichting over financiering.”
“met isoleren kan iedereen meedoen”
wat verwacht je ervan?
“Ik hoop natuurlijk dat veel buren meedoen. De belangstelling is in elk geval groot: onze informatiebijeenkomst was met ongeveer vijftig bezoekers behoorlijk druk. En veel buren hebben meteen persoonlijke offertes aangevraagd. Ik ook: wij gaan voor isolatieglas en vloerisolatie. Voor mijzelf levert deze actie dus in elk geval een lagere gasrekening op. En het ziet ernaar uit dat dit niet alleen voor mij geldt.”
Ook aan de slag?