Helga Sasbrink: aanpak op buurtniveau wérkt

Als je een gezamenlijk doel hebt, waarom zou je dan niet samen optrekken? Zo denken de wooncoaches in Wierden-Enter er ook over. Zo bundelen ze onder meer hun krachten met Buurkracht om energiebesparing in de buurten een boost te geven. “Met die buurtaanpak willen we doorgaan.”

Helga Sasbrink meldde zich meteen aan toen de gemeente samen met Duurzaam Thuis Twente vrijwilligers zocht om bewoners te enthousiasmeren voor energiebesparende maatregelen. Zo werd ze in 2016 opgeleid tot wooncoach onder de vlag van stichting Duurzame Energie Wierden-Enter. Met haar collega-wooncoaches bemant ze inmiddels ook het lokale Energieloket. “Jaarlijks adviseren we een paar honderd gemeentegenoten, ook bij hen thuis aan de keukentafel”, vertelt ze. “We hebben contacten in alle buurten. Voor Buurkracht waren wij dan ook een logische partner.”

Samen in actie in de buurt

Daar kwam bij dat Helga en de buurtbegeleider bij Buurkracht, Miranda Scheffer, elkaar nog kenden van hun werk bij Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter. “We zagen al snel mogelijkheden om samen acties uit te zetten in verschillende buurten via de Buurtaanpak Energie van Buurkracht. Afgelopen jaar hebben we samen een zonnepanelenactie georganiseerd voor Grote Maat/de Aa, waarvoor veel belangstelling was. In november zijn we gestart met een isolatie-actie samen met drie isolatiebedrijven uit de gemeente Wierden. Deze loopt behalve in Grote Maat/de Aa ook in Plan-Oost, waar al eerder acties zijn geweest. De informatieavond is door ruim 50 bewoners bezocht.”

Zaadje geplant

Helga ziet de belangstelling voor verduurzaming in de gemeente groeien. “Ook de media-aandacht helpt daar natuurlijk bij. De meeste mensen weten inmiddels dat we van het aardgas af gaan en willen best een steentje bijdragen aan CO2-reductie. Velen nemen bijvoorbeeld stroom af van ons enorme zonnepark De Groene Weuste in Wierden. Informatiesessies van de gemeente worden goed bezocht. En onlangs deden 88 bewoners mee aan onze warmtescan-actie waarbij we met een infraroodcamera warmtelekken in beeld brachten. Het is niet realistisch om te verwachten dat iedereen meteen alle mogelijke maatregelen neemt, maar het zaadje is geplant. Wij zijn dan ook zeker van plan om door te gaan met de buurtgerichte aanpak: de kracht zit in de herhaling.

Delen: