wij runnen onze eigen Wensbus

 

“ons eigen dorpsvervoer op afroep”

 

Een kleinschalige vervoersvoorziening voor en door bewoners in een paar weken uit de grond stampen? In Kronenberg is dat zomaar gelukt. Coördinator Piet Selen: “We vervoeren met onze Wensbus inmiddels 3000 tot 4000 mensen per jaar.”

Foto: provincie Limburg

De eerste stap was het vrijwilligersvervoer van ouderen van en naar het gemeenschapshuis voor de dorpsdagvoorziening. “Ondertussen zagen we dat er ook behoefte was aan vervoer voor scholieren die in het naburige Evertsoord naar school gaan. Die willen ook buiten schooltijd met leeftijdsgenoten samenkomen en leren elkaar zo kennen. Zo kwamen we – samen met de provincie die ook op plekken waar geen openbaarvervoersverbinding meer is – op het idee voor ons eigen dorpsvervoer op afroep: de Wensbus.”

 

“we kregen een busje ter beschikking van de provincie
en zelf regelen we de rest

 

Toen ging het snel. “In een paar weken hebben we die gezamenlijke voorziening uit de grond gestampt”, vervolgt Piet. “We kregen een busje ter beschikking van de provincie en zelf regelen we de rest. Er is een groep vrijwillige chauffeurs, we hebben dorpsgenoten die de telefoon aannemen en ik coördineer het geheel. We rijden naar school, de dagopvang, de huisarts, de fysiotherapeut, de vereniging, het kan allemaal.

 

“ons dorp drijft op vrijwilligers

 

Het succes van de Wensbus is er volgens Piet ook aan te danken dat Kronenberg zo’n hechte gemeenschap is. “Ons dorp drijft op vrijwilligers. Dat helpt. En andersom dragen dit soort voorzieningen ook weer bij aan de leefbaarheid en de sociale binding. Het mes snijdt aan twee kanten.”

 

Ook aan de slag?

Delen: