wij regelden samen zonne-panelen

 

“wat als we niet één, maar álle daken van zonnepanelen voorzien?”

 

Dat je energie kan besparen met zonnepanelen, weten de meeste mensen wel. Het viel Janneke uit Dalfsen echter op dat er in de buurt nog maar weinig zonnepanelen op de daken lagen. Janneke pakte dit samen met haar buren aan. “En dat is aardig gelukt, al zeg ik het zelf!”

“je gunt je buren immers allemaal een lagere energierekening!”

 

“Al verschillende huizen in de wijk hadden zonnepanelen op het dak liggen, maar toch was nog niet iedereen overtuigd om ook zelf zonnepanelen aan te schaffen,” vertelt Janneke. “Dat vonden we jammer. Je gunt je buren immers allemaal een lagere energierekening. Daarnaast maakt het de buurt natuurlijk ook een stuk milieuvriendelijker.”

 

“Ons idee was om het onderwerp beter bespreekbaar te maken in de buurt. Zo ontstond het idee om “zonnebloemborden” te plaatsen in de tuinen van de buren die zonnepanelen hebben,” vertelt Janneke. “Deze borden lieten zien hoeveel energie de buren jaarlijks besparen. Je staat er misschien niet zo bij stil, maar als je opeens ziet hoeveel honderden euro’s je buren per jaar overhouden, dan zet je dat toch aan het denken.”

 

“als je ziet hoeveel honderden euro’s je buren overhouden, dan zet je dat toch aan het denken.”

 

“We belden aan bij alle huizen waar we zonnepanelen op het dak zagen liggen om te vragen of we zo’n bord mochten plaatsen. Dat vonden de trotse bezitters van zonnepanelen bijna allemaal heel leuk. Gráág zelfs!” De borden bleken een schot in de roos. Ze werden het gesprek van de dag. “Er werd over gepraat op straat en bij de kapper en zelfs mensen uit andere dorpen hadden er van gehoord.”

 

we hebben een goede start gemaakt!

 

“Nu het gesprek op gang gekomen was, was het tijd voor een volgende stap. We organiseerden een informatie-avond voor alle geïnteresseerde buren.” De interesse was duidelijk gewekt, want de avond werd druk bezocht. “Er werden volop vragen gesteld over de aanschaf, de kosten, maar natuurlijk vooral over de energiebesparing die zonnepanelen opleveren. Er werden zelfs al meteen offerte-aanvragen gedaan! De ludieke manier van het gesprek op gang brengen was duidelijk geslaagd,” vertelt Janneke trots. “Wij hebben er in elk geval een goede start mee gemaakt!”

 

Ook aan de slag?

Delen: