wij organiseren onze eigen buurt-preventie

 

“we helpen de sfeer goed te houden”

 

In Tilburg hebben buren zelf een buurtpreventieteam opgericht. “Niet dat er veel criminaliteit is”, zegt Mari, die het team coördineert. “We helpen vooral de sfeer goed te houden.”

oren en ogen van de wijk

Ze zijn al dik twee jaar actief, de mannen en vrouwen van het buurtpreventieteam. Wat ze doen? “Wij zijn de oren en ogen van de wijk. We kijken wat er gebeurt op straat, controleren of poorten goed dicht zitten en letten op allerlei bijzonderheden, van losliggende stoeptegels tot kapotte lantaarnpalen en mensen die zich verdacht gedragen. We handhaven niet, maar weten wel waar we moeten zijn om meldingen te doen.”

 

“we knopen een ongedwongen praatje aan”

Ze lopen in tweetallen, op meerdere momenten van de dag en avond. Voor de veiligheid van de buurt. “Als er dan bijvoorbeeld jongeren op straat hangen, knopen we een ongedwongen praatje aan. Zo creëren we een sfeer waarin je ook makkelijk kunt zeggen: ‘Maak niet te veel lawaai want daar hebben de buren last van.’ Of: ‘Neem je straks je rotzooi mee?’ Die aanpak werkt goed.

 

“buren weten ons te vinden met hun vragen en opmerkingen”

 

Op hun rondes vallen ze behoorlijk op met hun fluorescerende oranje jasjes en ze zijn makkelijk aanspreekbaar. “Mensen weten ons ook te vinden met hun vragen en opmerkingen. In die zin zijn wij zeker een verbindende factor”, zegt Mari trots. “Ook onderling vormen we een hecht team. Met z’n allen, mannen en vrouwen in de leeftijd van begin twintig tot in de zeventig, hebben we het echt naar onze zin.”

 

Samen jouw buurt veiliger maken?

Delen: