wie zijn de beste autodelers?

 

“meer dan een kwart van de buren doet mee”

 

In Kattenbosch in Rosmalen regelde buurman Ton twee elektrische deelauto’s voor zijn buurt. Hij gaf zich op voor een wedstrijd van de provincie Noord-Brabant en Natuur & Milieu om van elektrisch autodelen een succes te maken. En nog voordat de auto’s er stonden, hadden al 28 buren zich aangemeld.

één dag voor de deadline

Ton Dietvorst uit Kattenbosch stuitte toevallig op dit initiatief, één dag voor de deadline. Toch leek het hem het proberen waard, zeker toen een oproepje via de buurtapp direct enthousiaste reacties opleverde.

 

“dan graven we die sleuf toch zelf?”

 

“Om de nieuwe laadpaal aan te kunnen sluiten op het elektriciteitsnetwerk van ons buurthuis, moest er een sleuf van 50 meter lang gegraven worden”, vertelt Erik van Stokkom, ook een actieve buur. “De kosten hiervoor werden geraamd op € 1.800,-. Nou, dan graven we die sleuf toch zelf? Zo hebben we met een hele groep buren staan scheppen om die kosten uit te sparen. Het was zó gebeurd.”

Al heel wat buren maken inmiddels kennis met elektrisch autodelen. “Meer dan een kwart van de buren doet mee. En dat aantal groeit nog steeds.” Zelf doet Erik ook mee. “Behalve dat het gewoon leuk is om eens in een elektrische auto te rijden, heeft autodelen alleen maar voordelen – zeker met groene stroom. De meeste auto’s staan minstens 95 procent van de tijd stil. Door te delen maak je er efficiënter gebruik van. Je krijgt minder auto’s in de wijk, minder uitstoot en lagere kosten. En in deze proefperiode betalen we alleen voor de stroom die we gebruiken. We rijden dus voor € 2,50 per uur!”

 

“voorlopig loopt het vanzelf

 

Kattenbosch hoopt de wedstrijd natuurlijk te winnen van de concurrenten in Den Bosch en Woudrichem. In dat geval blijven de elektrische auto’s nog 4 maanden langer voor de buurt beschikbaar. “Hoe meer gebruik we ervan maken, hoe beter onze kansen. Voorlopig loopt het vanzelf. Maar als het nodig is, gaan we zeker actie ondernemen om de deelauto’s extra onder de aandacht te brengen. Ondertussen zijn we al aan het uitzoeken hoe we het project na de proef een vervolg kunnen geven. Het is gewoon te mooi om dit niet voort te zetten.”

Ook aan de slag?

Delen: