wat je ook organiseert in je buurt: zo maak je het gezellig!

 

tips van buur Gertruud en Annemarie

Samen isoleren, zwerfvuil opruimen, graffiti verwijderen: activiteiten waar misschien niet iedereen meteen voor warmloopt. Maar het ingrediënt gezelligheid kan wonderen doen. In het Schrijverskwartier in Oss heeft het enthousiaste buurtteam op die manier al heel wat moois van de grond getild. Gertruud Verbruggen en Annemarie de Man delen hun sfeertips.

zorg voor versnaperingen

Wat je ook gaat doen in je buurt, een hapje en een drankje horen erbij. Zet koffie met koek klaar op de verzamelplek en neem even de tijd om bij te kletsen. Of zorg dat er achteraf iets lekkers klaarstaat, om iedereen te bedanken voor de inzet. Dat schept een band tussen de deelnemers, je leert elkaar weer wat beter kennen én iedereen die een handje heeft geholpen, voelt zich gewaardeerd. Dikke kans dat ze de volgende keer wéér aanhaken.

 

geef eens een feestje

Als je graag activiteiten wil ondernemen om je buurt gezelliger, veiliger of groener te maken, scheelt het als er al een goede sfeer is in je buurt. Die kan je creëren door gewoon eens een feestje te organiseren – zónder dat je buren ook meteen iets móeten. Zo hebben wij vorig jaar een nieuwjaarsfeestje gehouden, met lekkere warme erwtensoep met roggebrood, bubbels en koffie. Hartstikke knus, zonder verplichtingen, maar wij konden wél meteen met een grote groep delen wat we allemaal nog van plan waren.

 

 

#durftevragen

Gezelligheid is niet gratis, al hoef je voor koffie en thee natuurlijk niet heel diep in de buidel te tasten. Toch kan er met een beetje lef en creativiteit vaak meer dan je denkt. Wij hebben bijvoorbeeld de koffie- annex geluidswagen van woningbouwvereniging BrabantWonen kunnen lenen, waar we dankzij onze activiteiten goede contacten mee hadden. En van de wijkvereniging mochten we de statafels en de partytent gebruiken. Dat zijn mooie extra’s die absoluut bijdragen aan de feestvreugde.

 

pimp je buurt

Als je voor de eerste keer een activiteit organiseert, komt daar misschien niet meteen een hele horde op af. Toen wij met ons clubje begonnen om de buurt te verduurzamen, was er eigenlijk nog vrij weinig animo. Mensen kenden elkaar ook nauwelijks. Maar toen we steeds meer gingen doen, van isolatie-acties tot buurtpreventie en van afval prikken tot barbecues en gluren bij de buren, werd het in de buurt steeds gezelliger. En elke keer zagen we bekende, maar ook weer nieuwe gezichten.

 

Kun je nog wel wat tips gebruiken om van jouw actie een doorslaand succes te maken? Lees dan alle tips van acht buren die een geslaagde buurtactie organiseerden.

 

Heb jij ook een goed idee voor in je eigen buurt?
Het wordt natuurlijk pas echt leuk als je er iets mee doet.
Daar helpt de buurkracht-app je mee.

Delen: