Deze column van buurtbegeleider Roxanne Oude Alink verscheen 2 oktober 2019 in het Gemerts Nieuwsblad

Ook gezien? Greta Thunberg en haar toespraak op de klimaattop in New York waar ze wereldleiders stevig aansprak op hun rol in het tegengaan van klimaatverandering? Het filmpje heeft veel teweeg gebracht. Zo voelen velen zich gesterkt en gemotiveerd. Maar ook roept het weerstand op: er zijn mensen die zeggen dat het bangmakerij is, dat Greta gehersenspoeld is en klimaatverandering onzin is. De complexiteit van het onderwerp zorgt ervoor dat mensen in de afwachtende modus raken: “Dit is zo’n groot probleem, ik weet niet waar ik moet beginnen”. Ook in mijn dagelijkse werk zie ik dit. Ondanks dat ik begrijp waar dergelijke reacties uit voortkomen, is niets doen wat mij betreft geen optie.

Met stilstand geen vooruitgang

En gelukkig zijn er heel wat mensen met mij die besluiten zélf in actie te komen. Door afval bewuster te scheiden, door de verwarming eerder een tandje lager te zetten of door zonnepanelen te plaatsen. Tegelijkertijd zien we ook steeds meer collectieven ontstaan. Bij Buurkracht zijn er meer dan 400 buurtteams actief om met buurtbewoners tot actie over te gaan. Zo ook in Gemert. Hier zijn al zeven buurten aan de slag gegaan met energiebesparing. De buurtteams Achter de Gerardustoren, Binnen Slenk, Doonheide, Gemert Noordwest, Krombroekgroen, Ripsoever en Rond de Wijst hebben inmiddels meerdere collectieve inkoopacties rondom isolatie en zonnepanelen opgezet. Zo’n collectieve aanpak heeft allerlei voordelen. Het is voordeliger om met een grote groep mensen in te kopen en het is makkelijker als je samen offertes kunt vergelijken. En ja, zeg nou zelf, het is toch ook veel gezelliger om het samen te doen?

Buren maken de maatschappij

Behalve concrete resultaten in de vorm van CO2-besparing en een verlaging van de energierekening, zorgt een gezamenlijke aanpak ook voor een hogere betrokkenheid en een grotere saamhorigheid in een buurt. Met als gevolg een buurt die veiliger en aantrekkelijker wordt gevonden. Het is fijn als je buurman de planten wil verzorgen tijdens je vakantie of als oudere mensen geholpen worden met het doen van boodschappen. In een maatschappij waarbij een steeds groter beroep wordt gedaan op zelfredzaamheid zijn dit zaken die steeds belangrijker gaan worden. Dus waarom zou je nog wachten?

Delen: