10 voordelen van de buurt vergroenen
Hoe groener de buurt, hoe beter. Vooral als buurtbewoners daar zelf aan bijdragen.
De enorme waarde van groen blijkt uit heel veel onderzoeken en publicaties, zoals van de Wageningen University & Research en de VHG. We zetten de 10 belangrijkste voordelen van een groene buurt op een rijtje.
1 gelukkigere bewoners
Groen is goed voor ons. Mensen voelen zich, of het nou in landelijk of stedelijk gebied is, gelukkiger met groen om zich heen. In groene buurten hebben mensen minder stress, angststoornissen en depressies.
2 gezondere bewoners
Een groene buitenruimte nodig mensen uit tot bewegen en buitenspelen. Bovendien houden bomen CO2 en luchtverontreiniging vast. Nederlandse onderzoekers lieten zien dat mensen gezonder zijn als hun woonomgeving groener is.
3 grotere sociale cohesie in de buurt
Buurtgroen, zoals parkjes, plantsoenen, buurt- en volkstuinen hebben een positieve invloed op de sociale cohesie in die buurt. Groen in de buurt werkt uitnodigend. Het zorgt voor een aangename plek, waar buurtgenoten elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten. Bewoners voelen zich meer verbonden en minder eenzaam.
4 veiligere buurt
Doordat groene wijken meer ontmoetingsplekken bieden, hebben de bewoners vaak meer contact met elkaar. Er is meer informele sociale controle. Daardoor hebben deze wijken meestal minder last van verloedering, overlast en criminaliteit.
5 productievere mensen
Mensen die beter in hun vel zitten en minder last van stress hebben, zijn niet alleen gezonder, maar ook productiever. Ze kunnen zich beter concentreren. Dit draagt bij aan de maatschappelijke inzet van bewoners.
6 nettere buurt
Als buren hun eigen buitenruimte op een goede manier vergroenen, verbeteren zij tegelijkertijd de kwaliteit van hun wijken. De buurtbewoners zijn meer geneigd hun woonomgeving opgeruimd en netjes te houden.
7 meer groen, minder wateroverlast
Door alle bebouwing en bestrating van tegenwoordig krijgt het water steeds minder kans om de bodem in te zakken. In groene buurten kan water zich vrij in de bodem verspreiden, opgenomen worden door planten, verdampen én het grondwater aanvullen. Daarom hebben inwoners van groenere buurten vaak minder te maken met wateroverlast.
8 meer groen, minder hittestress
Een groene buurt geeft meer verkoeling in de zomer. Stenen huizen, pleinen en straten nemen veel warmte op en houden die ook lang vast. Bomen, struiken en ander groen verdampen water, waardoor de temperatuur in de omgeving daalt. Ook zorgen vooral bomen voor schaduw, waardoor mensen de hitte vaak minder sterk ervaren.
9 grotere biodiversiteit
Een stad met schaduwrijk groen, tuinen, straatbomen, bermen en plantsoenen met bloemrijk grasland en klein water zorgt voor zangvogels, vlinders en egels. Ook groene daken en groene gevels dragen bij aan de natuurwaarde voor plant en dier.
10 hogere waarde van huizen en kantoren
De huizenprijzen in een groene wijk liggen hoger dan de prijzen van vergelijkbare huizen in een wijk zonder groen. Uit diverse onderzoeken blijkt de waarde van onroerend goed hoger te liggen bij uitzicht op water, openbare ruimte, park en plantsoen.
Wilt u meer groen in uw gemeente? Bekijk onze Buurtaanpak Groen of neem contact op.