volop actie in de buurkracht-app

Van zwerfvuil oprapen tot samen isoleren en vrijwilligen in de vlindertuin tot vliegtuiglawaai meten: in Bunde wordt de buurkracht-app druk gebruikt om gezamenlijke activiteiten onder de aandacht te brengen. Voor de zonnepanelenactie meldden zich al ruim 40 buren aan.

collectief voordeel

De sluitingsdatum om een offerte aan te vragen voor zonnepanelen, was op 6 november. Wie vervolgens vóór 30 november besloot hierop in te gaan, kreeg 10 euro korting per paneel (bij minimaal 10 deelnemers). Een mooi collectief voordeel dat Meta van Drummen met een team enthousiaste buren heeft bedongen bij een lokale leverancier.

“het gezamenlijke sprak mij meteen aan”

Meta kwam Buurkracht op het spoor via een bijeenkomst eerder dit jaar in het nabijgelegen dorp Meerssen. “Ik dacht dat die over zonnepanelen ging, maar het zat iets anders: het was de bedoeling dat we teams gingen vormen om zelf in onze eigen buurt acties te gaan organiseren. Die gezamenlijke insteek sprak mij meteen aan, dus ik heb die handschoen opgepakt. Dat team én de zonnepanelenactie zijn er gekomen.”

Op de voorlichtingsavond over de actie kwamen meer geïnteresseerden af dan zich hadden aangemeld. “Toch wilden we nog meer buren bereiken. Na afloop hebben we daarom in samenwerking met Buurkracht ook nog een brief rondgestuurd en posters geplaatst. Dat werkte: de offerteaanvragen bleven binnenkomen.”

 

“ik vind steeds minder zwerfvuil tijdens mijn wandelingen”

 

Ondertussen hebben 98 Bundenaren een account aangemaakt op de buurkracht-app, waar ze zich voor allerlei activiteiten kunnen aanmelden. Zo heeft Meta zelf een oproepje geplaatst om zwerfvuil op te rapen. “Ik las in een NRC artikel over een man die al jaren zwerfvuil opraapt en thuis noteert wat hij opraapt. Toen ben ik dat zelf ook gaan doen bij het uitlaten van mijn hond. Zo heb ik in 8 weken tijd 159 blikjes, 36 plastic flesjes en 3 statiegeldflessen opgeraapt. En het leuke is: sinds ik die oproep heb geplaatst, vind ik minder huisvuil op mijn wandelingen. Niet doordat er minder wordt weggegooid, maar doordat nu meer buren helpen het op te ruimen. Dat is echt te merken.”

Ook aan de slag in jouw buurt?

Delen: