vijf tips voor jouw Burendag-actie op 26 september

 

Burendag is dé dag om je buren te ontmoeten en iets leuks te doen samen. En de dag erna ook. En de dag daarna … Dat komt omdat het elke dag burendag is.

Dus organiseer gewoon die gezellige buurtbingo, ga samen sporten of doe samen een bakkie (op veilige afstand natuurlijk). Het maakt niet uit wanneer.

krijten op de stoep fleurig en gezellig

Een paar doorgewinterde buren die altijd wel iets regelen, geven je hun tips voor een geslaagde buurtactiviteit. En vergeet niet: de voorpret is de helft van het plezier!

1 doe het niet alleen

De tip van buur Janneke: “In je eentje een actie opzetten kan, maar als je het samen met een paar buren doet, levert dat allerlei voordelen op.” Zo kun je taken verdelen, kan ieder doen waar hij of zij goed in is en samen heb je een grotere motivatie. Janneke kan het weten, zij is lid van de werkgroep Bewust Wonen in Dalfsen. Ze hielp een buurtboomgaard opzetten en enthousiasmeerde bewoners van verschillende buurten voor energiebesparing.

 

2 maak het gezellig

Gertruud en Annemarie uit Oss doen van alles in de buurt. Hun pleidooi: wat je ook gaat doen, een hapje en een drankje horen erbij. Zorg dat er achteraf iets lekkers klaarstaat om iedereen te bedanken voor de inzet. Dat schept een band, je leert elkaar wat beter kennen en iedereen voelt zich gewaardeerd.

3 maak het je buren gemakkelijk

Buur Arnold heeft gezien dat als je alles van tevoren goed uitdoktert en regelt, buren makkelijker meedoen. Ze willen namelijk vaak best, maar hebben het ondertussen ook best druk. Dus geef duidelijk aan wat de activiteit is, wat je buurtgenoten kunnen verwachten en hoe ze kunnen bijdragen. Dat maakt het overzichtelijk. De bewonersgroep uit Vries waar Arnold lid van is, heeft zo al meer dan honderd gezinnen aan het energie besparen gekregen.

4 maak flink reclame voor je idee

Monique en Robert uit de Barsbeek raden je aan om vooraf even te checken of je idee in goede aarde valt. En als dat zo is, schreeuw het dan van alle daken! “Je kan niet zichtbaar genoeg zijn. Gebruik de buurkracht-app, Facebook, posters, flyers, gebruik je eigen overtuigingskracht en blijf in de picture door mensen op de hoogte te houden van de voortgang.” Dit heeft hen in ieder geval geholpen om met de buren een buurt-AED te regelen.

 

5 wees bereikbaar voor je buren

Cyriel uit Peize doet daar nog een schepje bovenop. “Je kunt een flyer in de bus doen, maar je kan ook even aanbellen. Je krijgt het meeste voor elkaar als je praatjes maakt, die positief en concreet zijn ingestoken. En zorg er vervolgens voor dat je bereikbaar bent, via Whatsapp, de buurkracht-app of per mail. En natuurlijk gewoon op straat. Je mag reacties verwachten!”

Doe vooral je voordeel met deze tips. Wij wensen je een fijne Burendag!

Inspiratie op doen voor leuke Burendag acties?

Delen: