vijf gouden tips voor een succesvol buurtinitiatief

 

Samen de woningen verduurzamen, het speelveldje opknappen, aan de slag met een buurtmoestuin, deelauto of dorpswinkel? Welk idee je ook hebt om je buurt mooier, groener of gezelliger te maken, goede tips om dat ook echt voor elkaar te krijgen zijn altijd meegenomen. We hebben er vijf voor je.

1. doe het niet alleen: samen sta je sterker

Ga je aan de slag om je buurt te verbeteren? Zorg dat je er niet alleen voor staat, maar doe het samen met een paar buurtgenoten. De ervaring leert dat een gezellig en veelzijdig buurtteam je succes sterk vergroot.

Zoek minimaal drie personen bij elkaar met een mix van kwaliteiten, die liefst verspreid over de buurt wonen. Kijk of er mensen zijn die al ervaring hebben met wat je wilt gaan organiseren en nodig ook af en toe nieuwe buren uit om mee te denken en doen. Dat levert je een paar mooie voordelen op. Je verdeelt het werk, iedereen doet waar hij of zij goed in is en wat hij of zij leuk vindt en je krijgt een groot burennetwerk.

 

In Dalfsen maakt een groep buren de dorpsgenoten enthousiast voor meerdere projecten. Hun geheim? Dat ze het niet alleen doen en elkaar goed aanvullen.Lees alle tips van buur Janneke.

 

 2. gebruik je troef: persoonlijk contact

Niks werkt beter dan je buren persoonlijk vertellen wat je idee is en hoe je dat wil oppakken. Waarbij je natuurlijk zegt welke voordelen dat jouw buurtgenoten opleveren. Gewoon overal aanbellen en je verhaal doen: het kost even tijd, maar dan heb je ook wat.

Zo zet je je troef met succes in:

  • ga persoonlijk langs de deuren en bel aan
  • weet wat je wilt gaan zeggen en wat je wilt bereiken, zoals het ontvangen van een e-mailadres
  • wees positief en enthousiast
  • vertel meteen hoe je iedereen op de hoogte gaat houden
  • wees bereikbaar; je buren zullen vragen hebben, tips willen geven of zich persoonlijk willen aanmelden
Cyriel uit Kortland (Peize) heeft al heel wat buurtactiviteiten georganiseerd. Lees alle tips van buur Cyriel.

3. maak veel tamtam

Persoonlijk contact is de effectiefste manier om je verhaal over te brengen, maar er zijn ook mensen die je daarmee niet bereikt. En bovendien zit er kracht in herhaling. Maak dus veel tamtam, maak het gezellig en maak het gemakkelijk. Want samen isoleren, zwerfvuil opruimen of graffiti verwijderen, het zijn activiteiten waar niet iedereen meteen voor warm loopt.

Middelen die je daarvoor kunt gebruiken zij brieven, flyers, persberichten, posters, spandoeken, soclale media en bijeenkomsten (mits corona het toelaat). Zowel informatieve als gewoon gezellige, want gezelligheid graag bij aan de tamtam. Zorg ervoor dat op alle middelen duidelijk is wat je van je buur verwacht. Moet hij of zij zich aanmelden? Maak dan glashelder hoe dat moet.

Gertruud en Annemarie uit het Schrijverskwartier in Oss maken al hun buurtactiviteiten gezellig. Lees de tips van Gertruud en Annemarie.

 

4. geef niet op

De weg naar succes loopt nooit stijl omhoog, er komt altijd wel een teleurstelling op je pad. Bijvoorbeeld omdat je minder medewerking krijgt dan je had gedacht of omdat je zelf even geen tijd en energie hebt. Dan is het de kunst om door te zetten. Gooi de handdoek vooral niet in de ring als het even tegenzit. Sommige stappen hebben tijd nodig, moet je even laten rusten, voordat je weer verder kan.

Paul en zijn buren uit Ommelanderwijk-Zuidwending zijn daar steengoed in. Door stug volhouden wonnen zij in een landelijke energiebespaarwedstrijd een prachtig feest met en voor hun dorp. Lees alle tips van buur Paul.

5. vier je successen!

Samen iets moois voor elkaar gebokst? Een groot of klein resultaat? Halverwege of aan het einde van je actie? Deel en vier het met je buurt. Grijp het moment aan en vertel je buurt hoe je actie ervoor staat of wat het eindresultaat is geworden. Iedereen blij en succes werkt aanstekelijk! Hoe maak je er een (klein) feestje van?

 

laat de teller lekker lopen

Laat zien wie er allemaal al meedoen met de actie. Door bijvoorbeeld posters achter de ramen op te hangen of een bord te plaatsen bij het veldje waar die buurtspeeltuin komt, met daarop het groeiende aantal deelnemers.

pak het moment

Maak de voortgang van je actie wereldkundig. Bijvoorbeeld als het eerste huis wordt verduurzaamd of als de gemeente bekendmaakt je groenproject te ondersteunen. Denk aan een berichtje in de krant, op je website of de social media. Succes trekt aan!

feliciteer de buurt

Loopt je actie ten einde? Maak de resultaten dan bekend in de hele buurt. Denk aan een persbericht of een bedankkaartje dat je in de buurt bezorgt. Of vier het in het dorpshuis, het café, op het pleintje of het plantsoen, als corona het toelaat. Hartstikke gezellig, en dan heb je meteen ook weer een heleboel mensen bij elkaar om een volgende actie aan te kondigen.

Hoe maak je er een (klein) feestje van? Dat kan Jeroen uit De Bolhaar in Enschede je wel vertellen. Lees alle tips van buur Jeroen.

 

Delen: