van plan tot planten – Generatietuin verbindt nu al
Ruim 4000 vierkante meter grond beplant je niet in een achternamiddag. Maar in Wierden zijn ze met een flinke groep vrijwilligers al goed op weg. In november en december gaven ze een paar duizend planten, bomen en struiken een mooie plek. “We zijn nog maar net begonnen met de Generatietuin, een ontmoetingsplek voor kinderen, volwassenen en ouderen. En hij verbindt nú al”, vertelt Jeanne Bekkema.
”Het idee kwam van Miranda Scheffer, tot voor kort buurtbegeleider bij Buurkracht. Zij was ook de drijvende kracht achter de succesvolle subsidieaanvraag bij de provincie en het Oranjefonds. Dat geld konden we tot en met 2019 besteden”, vertelt Jeanne Bekkema. Als bevlogen amateurtuinier nam zij de taak op zich om de beplantingsplannen verder uit te werken.
een echte ontmoetingsplek
“Er wordt al volop gewandeld in het gebied. Je merkt dat er veel belangstelling en enthousiasme is voor wat we in de Generatietuin doen”, zegt Jeanne. “Veel voorbijgangers komen een praatje maken. Zo verbindt de tuin nu al. Ik hoop dat het een echte ontmoetingsplaats wordt voor jong en oud in het dorp.”
eetbaar van kruin tot wortel
De omvang van de klus was Jeanne al snel duidelijk, maar ze liet zich niet afschrikken. “Het plan dat voor de subsidieaanvraag was opgesteld, was deels geïnspireerd op de gedachte dat de begroeiing van kruin tot wortel voedsel produceert. Hier hebben we ons bij de uitvoering goed aan kunnen houden; ik heb vooral eetbare soorten gezocht. Zoals de lijsterbes, de sneeuwklokjesboom en twee soorten eetbare meidoorns.”
“er is veel belangstelling voor”
tegen een stootje
Jeanne heeft in haar keuze voor vaste (sier)planten rekening gehouden met de omgeving. “De Generatietuin bevindt zich in de openbare ruimte, op voormalige weilanden. Dat vraagt om planten die tegen een stootje kunnen én die zich snel kunnen uitbreiden. Om die reden hebben we gekozen voor dichte beplanting van soorten die aan die criteria voldoen. We hebben een professioneel groenbedrijf gevraagd om de borders te spitten en daarna was het de beurt aan de vrijwilligers.”
bergen verzet
De laatste maanden van 2019 hebben tientallen vrijwilligers bergen verzet om de Generatietuin van letterlijk karrenvrachten nieuwe planten te voorzien. Van fleurige bloemen tot vruchtenstruiken. Jeanne: “Het was hard werken, maar we zijn met een heel leuke groep. Ik ben ook blij dat we deze klus over de zomer heen getild hebben; met die droogte zouden veel planten nu alweer verloren zijn. Het najaar is de ideale tijd om te planten. En bij slecht weer kunnen we altijd terecht voor koffie in een schaftwagen die we mogen gebruiken.”
uitkijken naar het voorjaar
Klaar is de Generatietuin niet. Behalve dat er permanent onderhoud nodig is, liggen er nog volop ideeën. “We hebben bijvoorbeeld contact met de dahliavereniging, die een klein deel van de tuin voor dahlia’s wil gebruiken. We denken aan een pompoenveldje en we gaan een bollenplan maken om het bloeiseizoen te vervroegen. Ook willen we bezoekers beter informeren over de vele bijzondere soorten in de tuin. Bijvoorbeeld via onze website www.generatietuinwierden.nl. En we kijken uit naar het voorjaar: dan gaat een groot deel van de tuin echt tot bloei komen. Spannend, maar vooral heel leuk.”