tips Burendag op 25 september

 

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest op de vierde zaterdag van september waarop buren elkaar ontmoeten en in actie komen om iets goeds te doen voor elkaar en voor de buurt. Een dag van verbinding. Wil jij ook met je buren aan de slag op 25 september? We helpen je alvast op weg met 5 ideeën waar je buurt van opkikkert. Lees hier meer.

 

krijten op de stoep fleurig en gezellig

1 gratis regenwater met regenton actie

Het regent steeds meer in Nederland. Allemaal gratis water dat je prima kunt gebruiken. Verzamel het in een regenton en sproei je tuin ermee of spuit je auto ermee af. Zo kun je vele liters kostbaar drinkwater besparen en je hebt meteen een waterbuffer voor als het ’s zomers erg droog is. Een regenton is daarom een goed idee voor de hele buurt! Koop de tonnen samen gunstig in en help elkaar met aansluiten. Kijk hier waarom het belangrijk is om je buurt voor te bereiden op meer regenwater. Wel even checken bij je gemeente of je je regenpijp mag aansluiten op je regenton.

2 de Buurtschoonmaak

Opgeruimd staat netjes: organiseer een grote schoonmaak voor de buurt. Veel gemeenten stellen gratis prikstokken en knijpers beschikbaar voor bewoners die zich willen inzetten om zwerfvuil uit de wijk te bannen. Als je er samen op uit trekt, heb je in een mum van tijd een flink deel van je wijk afgeschuimd. Wel zo prettig en je voorkomt er ook nog mee dat plastic via de sloot uiteindelijk in de plastic soep belandt. Begin met een bakje koffie, baken de opruimtijd af en sluit dan ook weer samen af met een broodje en een versnapering. Nuttig én gezellig.

3 bessen- en bramenstruiken

In deze tijd is eten uit eigen tuin razend populair. Een buurtmoestuin inrichten is misschien wat kort dag voor Burendag, maar fruitstruiken zijn heel laagdrempelig. Hoe leuk is het als je bessen en bramen kunt plukken in de buurt? Dat is gezond en brengt leven in de brouwerij. Als je nu contact opneemt met je gemeente om te bespreken wat er mogelijk is, kan op 25 september de schop in de grond. Wedden?

 

4 geveltuintjes in de buurt

Meer groen en bloemen op straat maakt de buurt gezellig en leefbaar. Maak geveltuintjes: tegel eruit, plantje erin. En zet vaste plantjes in boomspiegels. Samen met je buren plantjes planten kent alleen maar pluspunten. Je leert elkaar beter kennen, de beurt fleurt ervan op, bijen en vlinders houden ervan. En hoe meer groen in de straat hoe minder hittestress. Ook de kans op wateroverlast bij zware regenval wordt kleiner. Dit draaiboek voor Klussen en Tuinieren helpt je op weg.

 

5 samen muziek maken

 Niets verbindt meer dan muziek. Er zijn altijd buren die een instrument spelen. En voordat je het weet heb je een buurtband bij elkaar die graag een uurtje aan de slag gaat. Zet wat ritme-instrumenten, zoals lege blikjes of pannen klaar, zodat iedereen een riedeltje mee kan drummen. Zelfs de meest verstokte binnenzitter zal de verleiding niet kunnen weerstaan om even te komen kijken. Combineer het met een buurtborrel of buurtbarbecue.

 

Delen: