3 tips voor een energiezuiniger huis

 

Het zal je niet ontgaan zijn; de prijzen voor gas stijgen flink. Buurkracht heeft het drukker dan ooit met projecten om huishoudens van het gas af te krijgen en legt veel zonnepanelen aan. Mag jij je (nog) niet onder deze gelukkige bewoners scharen, maar wil je wel geld overhouden voor mooie kerstcadeaus?

 

krijten op de stoep fleurig en gezellig

1 check je cv-ketel

De fabrikant van je cv-ketel schrijft voor hoe vaak deze gecontroleerd moet worden voor een optimale werking. Dit zal neerkomen op elk jaar, tot elke 2 à 3 jaar. Met regelmatig onderhoud zorg je ervoor dat de ketel minder energie verbruikt. Daarnaast is hij hierdoor veiliger en gaat ie langer mee, wat weer duurzaam is.

 

2 verdiep je in energiecontracten

Ben je net verhuisd? Wees dan scherp op het energiehoofdstuk in je nieuwe huurcontract. Is jouw huur in- of exclusief verbruikskosten? En hoe gaat je huurbaas om met achterstallig onderhoud en isolatie? Of neem de tijd om je eens te verdiepen in de verschillende energiecontracten. Is het mogelijk deze groener in te richten? Kun je overstappen op een duurzame leverancier? Mogelijk loont het om te switchen van aanbieder, ook financieel gezien.

3 raadpleeg je gemeente voor advies en subsidies

Buurkracht start projecten met behulp van financiering vanuit de gemeente. Check of jouw gemeente ervoor openstaat met Buurkracht om de tafel te zitten en jou te helpen met het opstarten van een isolatieproject. Daarnaast ondersteunt de gemeente misschien al andere duurzame projecten die jouw energierekening ten goede komen of geeft de gemeente fijne adviezen. Check hun website voor meer informatie.

4 de inkoppertjes

Wellicht ten overvloede, maar dan ook nog even de inkoppertjes:

  • Zet de verwarming een graadje lager
  • Zet de verwarming uit als je weggaat
  • Douche korter
  • Houd de radiator vrij
  • Gebruik tochtstrippen
  • Trek een warme (kerst)trui aan

 

Delen: