tip: maak het je buren makkelijk

 

tips van buur Arnold

 

Mensen zijn gemaksdieren. Als je wilt dat ze mee doen met je buurtactie, zoals samen zonnepanelen aanschaffen, asbest verwijderen of een leuk straatfeest organiseren, neem ze dan liefst alvast werk uithanden. In de Fledders (Vries) heeft een actieve bewonersgroep op die manier al ruim honderd gezinnen aan het energie besparen gekregen. Vijf handige tips van buur Arnold Onnes.

1. doe zo veel mogelijk voorwerk

“Of je nou een zonnepanelenactie wilt regelen voor je buurt, een buurtpreventieteam wilt opzetten of zin hebt in een groot buurtfeest: daar gaat altijd uitzoekwerk aan vooraf. Zoek een paar buren bij elkaar die dat leuk vinden en er tijd voor kunnen vrijmaken, zodat je vervolgens met een kant-en-klaar voorstel de rest van je buurt kunt benaderen. Als mensen bij wijze van spreken alleen nog maar hoeven te tekenen bij het kruisje, heb je veel gewonnen.”

2. maak je actie zo concreet mogelijk

“Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Dus wil je je buren warm maken voor energiebesparende maatregelen, zoals wij, zorg er dan voor dat ze van tevoren een indicatie hebben van de kosten en wat ze gaan besparen. Wij hebben dat zo veel mogelijk inzichtelijk proberen te maken, nog voordat ze een persoonlijke offerte gingen aanvragen bij de leverancier. Zoiets kan je ook met andersoortige acties doen, van asbest verwijderen tot samen een moestuin aanleggen.”

Kun je nog wel wat tips gebruiken om van jouw actie een doorslaand succes te maken? Lees dan alle tips van acht buren die een geslaagde buurtactie organiseerden.

Delen: