In Den Hout heeft een regentonactie geleid tot grote betrokkenheid van buurtbewoners bij verduurzaming. Buurkracht begeleidde het buurtteam Energie van Dorpsbelang Den Hout en laat zien hoe kleine projecten een krachtig middel kunnen zijn om bewoners samen te brengen en hen bewust te maken van de voordelen van verduurzaming in hun eigen omgeving. De regentonactie was niet alleen een praktisch succes – er werden meer dan 150 regentonnen verspreid – maar ook een sociale katalysator die bewoners inspireerde om samen na te denken over een duurzame toekomst.
Van regenton naar betrokken buurt 
Het doel van de regentonactie was eenvoudig: bewoners motiveren om met een kleine stap bij te dragen aan het verduurzamen van hun omgeving. Met subsidie van de gemeente en een korting van het lokale tuincentrum, konden bewoners voor 15 euro een regenton aanschaffen. Door samen te werken aan een kleinschalig project, leren bewoners elkaar kennen, ontwikkelen ze een band en groeit het vertrouwen in de collectieve aanpak. Dit vertrouwen is van onschatbare waarde wanneer het tijd is voor grotere maatregelen die meer van mensen vragen.
Een concreet resultaat met grote potentie
In Den Hout blijft het dan ook niet bij deze actie. Het directe resultaat geeft het buurtteam de motivatie om verder te kijken: wat kunnen we nog meer doen om onze buurt duurzamer te maken? Het antwoord daarop is al bekend: een HR++-glasactie en de bijeenkomst staat inmiddels voor november gepland. Voor gemeenten is dit een waardevol inzicht: het activeren van bewoners begint vaak met een simpel idee. Het zijn juist dit soort kleinschalige projecten die laten zien dat verduurzaming niet ingewikkeld of ver van je bed hoeft te zijn. Kleine successen creëren een gevoel van eigenaarschap bij bewoners en zorgen ervoor dat ze meer openstaan voor grotere maatregelen.
Conclusie
Een van de grootste uitdagingen bij het verduurzamen van buurten is het opbouwen van vertrouwen en betrokkenheid. Gemeenten die de energietransitie willen versnellen, kunnen leren van dit voorbeeld: begin klein, bouw vertrouwen op en inspireer bewoners om samen te werken aan een duurzame toekomst. Of zoals wethouder Guus Beenhakker van de gemeente Oosterhout aangaf: “Het is geweldig om te zien hoe bewoners samenwerken aan de verduurzaming van hun leefomgeving. Alle beetjes helpen tegen klimaatverandering. Met deze actie helpen 150 beetjes tegelijk. Samen de schouders eronder zetten is enorm waardevol voor een groenere en leefbaardere buurt of dorp. Het enthousiasme van de inwoners is inspirerend.”