successen moet je vieren!

 

vier-en-deel tips van buur Jeroen

Resultaten behaald met een buurtactie? Deel en vier ze dan met je buren. Iedereen blij. En succes is aanstekelijk! Actieve buren in De Bolhaar (Enschede), waaronder Jeroen Jansen, maakten er een feestje van toen de eerste zonnepanelen bij hen op het dak geplaatst werden. Hij deelt graag zijn vier-en-deeltips met jou!

laat de teller maar lopen!

“Als je een buurtactie hebt lopen, probeer dan de resultaten bij te houden. Bijvoorbeeld hoeveel geld je al hebt opgehaald voor een speeltoestel of een buurt-AED. Of hoeveel buren al zonnepanelen hebben laten leggen, zoals in onze buurt. Dat is niet altijd makkelijk, maar vaak loont het de moeite. Dus tussenstanden? Maak ze zichtbaar, bijvoorbeeld in de buurkracht-app.”

pak het moment

“Eerste ronde gemaakt met het hagelnieuwe buurtpreventieteam? Eerste oogst van je buurtmoestuin geplukt? Maak het wereldkundig! Bijvoorbeeld met een berichtje in de lokale krant, op je website of social media. Laat je buren maar vertellen hoe blij ze zijn met de extra veiligheid of die heerlijke wortelen uit de eigen buurttuin. Zeker als je nog meer buren bij je actie wil betrekken, helpt dit om hun het gevoel te geven dat ze op een rijdende trein kunnen stappen.”

feliciteer de buurt

“Loopt je actie ten einde? Maak de resultaten bekend in de hele buurt met een berichtje of bijvoorbeeld met een bedankkaartje dat je huis-aan-huis bezorgt. Nog leuker is het om echt te vieren dat je buurt goed bezig is. In het dorpshuis, het café, op het pleintje of het plantsoen. Wij hadden in onze straat een partytent neergezet – koffie, gebak, drank en nootjes waren zó geregeld. Hartstikke gezellig, en we kregen zelfs de plaatselijke pers over de vloer.”

 

draag het stokje over

“Bij ons kwam er vervolg op onze actie voor de hele gemeente vanuit de lokale energiecoöperatie. En we merkten dat er in onze buurt nog andere zaken speelden, zoals huisvesting voor ouderen die graag in de wijk willen blijven wonen. Dus loopt je actie ten einde: draag het goed over en bekijk of er nog een kern van actieve vrijwilligers blijft die andere acties ter hand kan nemen.”

Kun je nog wel wat tips gebruiken om van jouw actie een doorslaand succes te maken? Lees dan alle tips van acht buren die een geslaagde buurtactie organiseerden.

 

Geinspireerd door tips van Jeroen?

Delen: