sintenbuurt
samen richting een aardgasvrije Sintenbuurt
In 2050 moet elk huishouden in Nederland van het gas af zijn. Dat klinkt ver weg, maar het gaat sneller dan je denkt. Buurtbewoners van de Sintenbuurt beschreven vorig jaar in het buurtplan wat er nodig is voor een aardgasvrije buurt. Zodat niemand voor verrassingen komt te staan.
Nu is het meedenkteam bezig met de uitvoering van de acties die in het buurtplan staan. Zo is per woningtype beschreven welke maatregelen het slimste zijn en is het meedenkteam bezig met collectieve inkoop. Samen zetten we een volgende stap!
buurtadvies
Benieuwd welke stappen je nu al kunt nemen ter voorbereiding op aardgasvrij wonen? En wat dat betekent voor jouw koopwoning? Door het Regionaal Energieloket zijn enkele typerende woningen in de buurt onderzocht en zijn per type woning adviezen geschreven met de slimste stappen om energie te besparen. De adviezen zijn bruikbaar voor alle mensen met hetzelfde woningtype uit dezelfde bouwperiode. Interesse in het advies dat past bij jouw woning? Ga dan naar www.regionaalenergieloket.nl, vul je postcode in en klik op de groene knop.
collectieve inkoop
Het meedenkteam is bezig met een collectieve inkoopactie voor een energiebesparende maatregel. Voor koopwoningeigenaren de Sintenbuurt! Want samen inkopen is voor jou makkelijker en voor iedereen voordeliger. Deze maatregel is gebaseerd op het buurtadvies. Het zijn dus altijd-goed maatregelen waar je geen spijt van krijgt. Meer informatie over de collectieve inkoop? Ga dan naar www.regionaalenergieloket.nl, vul je postcode in en klik op de groene knop.
ervaringen Sintenbuurtbewoners met nemen van maatregelen
Verschillende buurtbewoners namen al maatregelen in hun woning. Zo gingen bij Sjaak de vaste lasten omlaag en het comfort omhoog na het isoleren van de vloer, het vervangen van de ruiten door HR++-glas en het isoleren van de gevel (sámen met de buren). Ook merkten Anthonie en Thijs meer comfort in huis na het isoleren van de spouwmuren. De kou trok minder naar binnen en de besparing was mooi meegenomen. Buurtgenoot Cis kookt inmiddels op inductie en heeft zijn vloer geïsoleerd. Lees hier hun ervaringen.
het buurtplan is er!
Heb je hem al gelezen, jullie Sintenbuurt buurtplan? Met suggesties voor maatregelen die je nu al kunt nemen om je voor te bereiden op aardgasvrij wonen, acties voor 2020 en nog veel meer.
wat kun jij doen?
- Wil je meehelpen in het meedenkteam van de Sintenbuurt? Meld je dan aan bij roxanne@buurkracht.nl.
- Blijf je graag op de hoogte? Check met regelmaat deze webpagina en de buurkracht-app.
- Kom ook naar de buurtbijeenkomsten, krijg een update van het meedenkteam en stel al je vragen.
- Wil je af en toe je mening geven? Meld je aan in de buurkracht-app en ontvang met regelmaat een vraag.
bijeenkomsten en meedenksessies
voor iedereen
buurtbijeenkomsten
Waar: Sint Norbertuslaan 1
Vanaf 20.00 uur
voor meedenkteam
meedenksessies
Om 20.00 uur
31 oktober 2018
resultaten tot nu toe
ervaringsverhalen buurtbewoners
presentaties en verslagen van buurtbijeenkomsten
presentaties en verslagen van meedenksessies
Meedenksessie 28 november 2018 (pdf)
Meedenksessie 23 januari 2019 (pdf)
Meedenksessie presentatie experts 23 januari (pdf)
Meedenksessie 20 maart 2019 (pdf)
Meedenksessie 12 juni 2019 (pdf)
Meedenksessie 9 oktober 2019 (pdf)
Meedenksessie 23 oktober 2019 (pdf)
Meedenksessie 9 november 2019 (pdf).
verslagen van activiteiten
resultaten bewonersenquête
heb je vragen?
We hebben de top 5 meest gestelde vragen op een rij gezet. Staat jouw vraag hier niet tussen? Kijk dan in de uitgebreide veelgestelde vragen en antwoorden lijst.
is meedoen aan het aardgasvrij-voorbereid traject verplicht?
Nee, deelname is op vrijwillige basis. Woningeigenaren maken zelf de keuze of zij meedoen aan de initiatieven in hun buurt. Dit traject wordt aan woningeigenaren aangeboden zodat zij zich goed kúnnen voorbereiden op aardgasvrij en inzicht kunnen krijgen in welke maatregelen zij nu al kunnen nemen zonder dat zij daar later spijt van krijgen. Voor de huurwoningen geldt dat de verhuurder hiervoor in eerste instantie aan zet is. Voor meer informatie vanuit de gemeente kun je kijken op www.eindhovenaardgasvrij.nl.
wat betekent aardgasvrij-voorbereid?
Aardgasvrij-voorbereid houdt in dat je met de kennis van vandaag je woning zo goed mogelijk voorbereidt op aardgasvrij wonen en leven. Met maatregelen waar je geen spijt van krijgt.
wat zijn de financiële mogelijkheden en waar kan ik die vinden?
Het Rijk heeft een Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner. Daarnaast is er ook een landelijke energiebespaarlening beschikbaar: https://www.energiebespaarlening.nl.
Regionaal is ook een energiebesparingsregeling beschikbaar die je kunt vinden op de website van gemeente Eindhoven: https://www.eindhoven.nl/bouwen/subsidies-en-leningen/energiebesparingsleningen.
Verder komt er vanuit het Rijk een warmtefonds waaruit ook huishoudens die nu geen financieringsmogelijkheden hebben, voor bijvoorbeeld een warmtepomp, een lening kunnen krijgen met een lage rente en lange looptijd. Deze kan, desgewenst, worden meeverkocht bij verkoop van het huis.
is aardgasvrij worden haalbaar?
Met de huidige technieken is het haalbaar om bestaande woningen aardgasvrij te maken. Echter dat is op dit moment nog niet betaalbaar. De gemeente Eindhoven vindt het belangrijk dat het aardgasvrij worden voor haar inwoners haalbaar én betaalbaar is.
Een warmtenet als alternatieve warmtevoorziening in de buurt kan een betaalbare oplossing zijn, maar dat moet per situatie doorgerekend worden (zoals dat nu voor ’t Ven gebeurt). In de Generalenbuurt is geen collectieve warmtebron voorhanden om een warmtenet aan te leggen. Daarom wordt nu verder onderzocht hoe de Generalenbuurt zich tot 2030 kan vóórbereiden op aardgasvrij. De stap van aardgasvrij-voorbereid naar volledig aardgasvrij wordt dan in de periode 2030-2050 gezet, wanneer de technieken weer verder ontwikkeld zijn en wellicht ook goedkopere alternatieven voorhanden zijn om de laatste stap van aardgasvrij-voorbereid naar aardgasvrij te zetten.
wat is concreet het einddoel van dit traject, waar staan we begin 2020?
leestips
Vergelijking jaarlasten voor de verschillende warmte opties (pdf)
Aardgasvrij verwarmen en koken – plan van de gemeente Eindhoven (pdf)
Het klimaatakkoord in (meer dan) 70 vragen
Hoe kom ik als huiseigenaar aan een energielabel voor mijn woning?
Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner
Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE
Waarom waterstof de aankomende 30 jaar nog niet een mogelijke alternatief voor aardgas is in de woningbouw. Zie het verslag of bekijk het filmpje op de website van gemeente Eindhoven. Of lees het artikel van TNO.