sintenbuurt

 

samen richting een aardgasvrije Sintenbuurt

In 2050 moet elk huishouden in Nederland van het gas af zijn. Dat klinkt ver weg, maar het gaat sneller dan je denkt. Buurtbewoners van Sintenbuurt onderzoeken, in samenwerking met Buurkracht en de gemeente Eindhoven, wat er nodig is voor een aardgasvrije Sintenbuurt. Zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

Samen kijken we naar de technische en financiële mogelijkheden in de buurt en wat er nodig is per type woning. Zo ontstaat er een buurtplan opgesteld door bewoners voor bewoners. Daarna weten we precies wat we nu al samen aan kunnen pakken!

het buurtplan is er!

Heb je hem al gelezen, jullie Sintenbuurt buurtplan? Met suggesties voor maatregelen die je nu al kunt nemen om je voor te bereiden op aardgasvrij wonen, acties voor 2020 en nog veel meer.

 

ervaringen Sintenbuurtbewoners met nemen van maatregelen

Verschillende buurtbewoners namen al maatregelen in hun woning. Zo gingen bij Sjaak de vaste lasten omlaag en het comfort omhoog na het isoleren van de vloer, het vervangen van de ruiten door HR++-glas en het isoleren van de gevel (sámen met de buren). Ook merkten Anthonie en Thijs meer comfort in huis na het isoleren van de spouwmuren. De kou trok minder naar binnen en de besparing was mooi meegenomen. Buurtgenoot Cis kookt inmiddels op inductie en heeft zijn vloer geïsoleerd. Lees hier hun ervaringen.

 

Omons: Inzicht in je eigen woonsituatie

Benieuwd welke stappen je nu al kunt nemen ter voorbereiding op aardgasvrij wonen? En wat dat betekent voor jouw koopwoning? Het enige dat je nodig hebt is de registratiecode, die je rond 15 november hebt ontvangen van de gemeente Eindhoven.

 

wat kun je verwachten?

In 2020 gaat het meedenkteam verder met het opzetten van een collectieve inkoopactie voor een aardgasvrij voorbereidende maatregel. Voor koopwoningeigenaren in de Sintenbuurt! Streven is om rond de zomer een burenaanbod te hebben liggen. Vervolgens communiceren jouw buurtgenoten dat aanbod naar de koopwoningeigenaren in de Sintenbuurt, waarna je kunt besluiten of je meedoet.

 

wat kun jij doen?

  • Wil je meehelpen met het opzetten van de collectieve inkoopactie voor de Sintenbuurt? Meld je dan aan bij roxanne@buurkracht.nl.
  • Blijf je graag op de hoogte? Check met regelmaat deze webpagina en de buurkracht-app.
  • Kom ook naar de buurtbijeenkomsten, krijg een update van het meedenkteam en stel al je vragen.
  • Wil je af en toe je mening geven? Meld je aan in de buurkracht-app en ontvang met regelmaat een vraag.

 

bijeenkomsten en meedenksessies

voor iedereen

buurtbijeenkomsten

Waar: Sint Norbertuslaan 1

Vanaf 20.00 uur

22 augustus 2018

3 april 2019

20 november 2019

5 februari 2020

resultaten tot nu toe

verslagen van activiteiten

 

heb je vragen?

We hebben de top 5 meest gestelde vragen op een rij gezet. Staat jouw vraag hier niet tussen? Kijk dan in de uitgebreide veelgestelde vragen en antwoorden lijst.

is meedoen aan het aardgasvrij-voorbereid traject verplicht?

Nee, deelname is op vrijwillige basis. Woningeigenaren maken zelf de keuze of zij meedoen aan de initiatieven in hun buurt. Dit traject wordt aan woningeigenaren aangeboden zodat zij zich goed kúnnen voorbereiden op aardgasvrij en inzicht kunnen krijgen in welke maatregelen zij nu al kunnen nemen zonder dat zij daar later spijt van krijgen. Voor de huurwoningen geldt dat de verhuurder hiervoor in eerste instantie aan zet is. Voor meer informatie vanuit de gemeente kun je kijken op www.eindhovenaardgasvrij.nl.

wat betekent aardgasvrij-voorbereid?

Aardgasvrij-voorbereid houdt in dat je met de kennis van vandaag je woning zo goed mogelijk voorbereidt op aardgasvrij wonen en leven. Met maatregelen waar je geen spijt van krijgt.

wat zijn de financiële mogelijkheden en waar kan ik die vinden?

Het Rijk heeft een Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner. Daarnaast is er ook een landelijke energiebespaarlening beschikbaar: https://www.energiebespaarlening.nl.
Regionaal is ook een energiebesparingsregeling beschikbaar die je kunt vinden op de website van gemeente Eindhoven: https://www.eindhoven.nl/bouwen/subsidies-en-leningen/energiebesparingsleningen.
Verder komt er vanuit het Rijk een warmtefonds waaruit ook huishoudens die nu geen financieringsmogelijkheden hebben, voor bijvoorbeeld een warmtepomp, een lening kunnen krijgen met een lage rente en lange looptijd. Deze kan, desgewenst, worden meeverkocht bij verkoop van het huis.

is aardgasvrij worden haalbaar?

Met de huidige technieken is het haalbaar om bestaande woningen aardgasvrij te maken. Echter dat is op dit moment nog niet betaalbaar. De gemeente Eindhoven vindt het belangrijk dat het aardgasvrij worden voor haar inwoners haalbaar én betaalbaar is.
Een warmtenet als alternatieve warmtevoorziening in de buurt kan een betaalbare oplossing zijn, maar dat moet per situatie doorgerekend worden (zoals dat nu voor ’t Ven gebeurt). In de Generalenbuurt is geen collectieve warmtebron voorhanden om een warmtenet aan te leggen. Daarom wordt nu verder onderzocht hoe de Generalenbuurt zich tot 2030 kan vóórbereiden op aardgasvrij. De stap van aardgasvrij-voorbereid naar volledig aardgasvrij wordt dan in de periode 2030-2050 gezet, wanneer de technieken weer verder ontwikkeld zijn en wellicht ook goedkopere alternatieven voorhanden zijn om de laatste stap van aardgasvrij-voorbereid naar aardgasvrij te zetten.

wat is concreet het einddoel van dit traject, waar staan we begin 2020?

Het concrete doel voor begin 2020 is het samenstellen van een buurtplan met een stappenplan richting aardgasvrij voorbereid. In de tijd erna hopen we dat er concrete energiemaatregelen kunnen worden genomen.

Omons stopt vanaf 30 maart 2020

Alle koopwoningen (exclusief appartementen) hebben van de gemeente Eindhoven een brief met een persoonlijke registratiecode voor online platform Omons ontvangen. Helaas moeten we melden dat Omons vanaf 30 maart stopt te bestaan. Inloggen is niet meer mogelijk.

Eerder is gecommuniceerd dat de gemeente het online platform Omons een jaar lang gratis beschikbaar stelt. Helaas moeten we nu melden dat Omons vanaf 30 maart stopt te bestaan. Daardoor vervalt de registratiecode en is inloggen niet meer mogelijk. Ook de accounts van bestaande gebruikers worden opgeheven.

Waarom stopt Omons?

Omons is gestart vanuit netwerkbedrijf Alliander. Als netwerkbedrijf heeft Alliander te maken met de wet Voortgang EnergieTransitie (wet VET), die eerder dit jaar in werking is getreden. Daarin staat welke taken een netbeheerder wel en niet mag uitvoeren. Omons valt buiten deze toegestane activiteiten, waardoor Alliander genoodzaakt is om te stoppen met de activiteiten van Omons.

Alle gegevens die tot 5 januari 2020 in Omons waren ingevoerd, zijn door het meedenkteam anoniem meegenomen in het buurtplan. Het buurtplan vind je op deze pagina (hierboven).

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

De persoonsgegevens die je hebt ingevuld in het Omons platform zijn veilig en worden niet gedeeld met derden, zoals beschreven in de privacyverklaring van de gemeente Eindhoven.