samen voor een duurzaam leven

 

Als je samen de schouders onder gemeenschappelijke doelen steekt, bereik je veel. De bewoners van Eastermar bewijzen het keer op keer. Het Friese dorp is hard op weg om energieneutraal te worden en heeft nu zijn zinnen gezet op nog hogere en bredere doelen. Buur Jan Willem vertelt.

het dorp energieneutraal

Jan Willem Sietsma van het trekkersteam: “Het doel om een energieneutraal te worden, kwam op tafel toen Dorpsbelang bezig was met een dorpsvisie. Zes van ons wierpen zich op om op dit thema de kar te trekken en hierbij kwam ook Buurkracht in beeld.

In plaats van een dorpsbijeenkomst over energie met presentaties over verschillende vormen van energiebesparing in één zaal, bedachten we een ‘kenniscarrousel’. Daarbij konden geïnteresseerden kiezen uit verschillende workshops in verschillende lokalen van de dorpsschool, die hieraan graag meewerkte.

Dat is voor iedereen goed uit te houden en je krijgt meteen en alleen de informatie waar je zelf naar op zoek bent. Dat werkte heel goed. En een kwart van het dorp was van de partij.”

gezamenlijk zonnedak ligt trots te glinsteren

De energie in het dorp begon meteen te stromen. Veel buren besloten in hun eigen woning te investeren. Ook bleek er veel belangstelling voor zonnepanelen op andermans dak. En aan daken geen gebrek: niet minder dan 12 eigenaren van boerderijen en bedrijfspanden boden hun dak aan.

Jan Willem: “We hebben een dorpscoöperatie opgericht om een en ander goed te regelen en inmiddels is het eerste zonnedak met 200 panelen een feit. Dat hebben we strategisch gekozen: op een plek waar je Eastermar binnenrijdt en het meteen ziet glinsteren. Dat werkt aanstekelijk.” Plannen voor daken met nog 700 panelen zijn al in de maak.

slim euro’s genereren voor een mooie toekomst

Maar de doelen van het team, én het dorp, gaan verder dan verduurzaming op het gebied van energie. “We hebben niet voor niets een dorpscoöperatie opgericht en niet een energiecoöperatie. Voor ons gaat het om leefbaarheid op alle vlakken: gezondheid, zorg voor elkaar, voorzieningen, voeding, beweging, noem maar op.

 

“we hebben bloemenzaad gekocht. goed voor de biodiversiteit en de bijen.”

 

Onze acties op het gebied van energie helpen daarbij. Zo hebben we bij onze zonnepanelenactie en het collectieve zonnedak bedongen dat voor elk verkocht paneel 5 euro in de kas van de coöperatie vloeit. Van de eerste opbrengsten hebben we bloemenzaden gekocht om de biodiversiteit en de bijenstand in Eastermar te bevorderen.”

 

twee vliegen in één klap

Inmiddels is de dorpscoöperatie ook wederverkoper geworden van Energie VanOns, 100% lokale en groene energie uit de noordelijke provincies. “Voor iedereen die zich aansluit, krijgt de dorpscoöperatie 75 euro”, vertelt Jan Willem. “De buur in kwestie mag zelf bepalen in welk doel we dat geld in investeren: de voetbalclub, het koor, een speelveld, zolang het maar terugvloeit in de gemeenschap.

Zo slaan we ook hier weer twee vliegen in één klap. En die formule werkt goed: nog zonder veel tamtam te maken hebben we nu al 65 leden. Zo creëren we steeds meer ambassadeurs.”

 

“wij kijken met interesse naar Blue Zone

 

Jan Willem en zijn team hebben inmiddels belangstelling opgevat voor Blue Zones. “Dat zijn gebieden waar bewoners door hun levensstijl en leefomgeving meetbaar langer leven. Op de hele wereld zijn er daar nu vijf van. Misschien is dat ook wel iets voor ons.

Ons dorp is al heel leefbaar en bewoners gaan er ook echt voor. Toegegeven, daarbij helpt het dat twee jaar terug de Postcodekanjer in ons dorp gevallen is, waardoor veel buren geld te besteden hebben. Mooi om te zien dat zo velen bereid zijn dat in hun eigen leefomgeving te steken.”

 

In jouw buurt ook de handen uit de mouwen steken?

Delen: