samen sterk met buurkracht 2024
Op 11 april 2024 ontmoetten ruim 120 ambtenaren en buurtbewoners elkaar bij het evenement Samen sterk met buurkracht in Utrecht. Samen werd er gekeken naar de manier waarop bewoners en gemeenten succesvol kunnen samenwerken aan de energietransitie.
Geniet na en lees het verslag over de inspirerende middag, bekijk de aftermovie en verzamel de tips die uit de workshops naar voren kwamen.
hoe zag de dag eruit?
Het openingslied waarin Theatergroep Piepschuim steeds heftigere klimaatscenario’s bezong, hakte er meteen goed in. Gelukkig was daar trendwatcher Adjiedj Bakas, die juist een heel rooskleurig toekomstbeeld schetste. “Shift happens”, hield hij het publiek voor. “En jullie zijn de leiders van die shift.”
Deze twee optredens vormden de opmaat naar de presentatie van resultaten van ‘de nationale buurkracht monitor’. Hieruit bleek ook dit jaar dat de samenwerking tussen gemeenten en bewoners op essentiële punten vaak nog te wensen overlaat.
Over hoe dit beter kan en wat daarvoor nodig is, kwamen in de volgende programmaonderdelen de gesprekken goed op gang. Daarbij hielpen de inspirerende voorbeelden uit Borsele en Boekel, de plenaire oefening in het visualiseren van de ideale wereld, de workshops die uitdaagden tot omdenken én natuurlijk de enthousiaste aanwezigheid van zo veel betrokken mensen uit alle hoeken van het land.
de nationale buurkracht monitor
Voor een succesvolle energietransitie is goede samenwerking tussen gemeenten en bewoners cruciaal. Hierin zijn nog grote stappen te maken, laat de nationale buurkracht monitor 2024 zien die gepresenteerd werden tijdens het event Samen Sterk met Buurkracht.
De overall samenwerking scoorde een zuinige 6,4 – en op onderdelen opnieuw onvoldoende. Lichtpunt is dat er ook gemeenten zijn waar het uitstekend gaat, Borssele en Boekel voorop, beide met een 10. De betrokkenen werden in het zonnetje gezet met een oorkonde. En bevraagd: wat is hun geheim?
de workshops
Met de Erasmus Universiteit gingen we aan de slag over nieuwe vormen van partnerschap. Bij de Wereld van B hoorden we wat de logische principes van een decentrale, duurzame energievoorziening kunnen zijn, en werden deze toegepast op je eigen initiatief. Bij Wetopia verbeeldden we gezamenlijk in welk ideale landschap bewonersinitiatieven en gemeenten elkaar kunnen vinden.
De workshops leidden tot bijzonder mooie inzichten. Zo kwamen we er bij de Wereld van B achter dat buurtbatterijen een oplossing kunnen zijn. De Erasmus Universiteit liet ons zien dat verbinding, cocreatie en vertrouwen thema’s zijn waar we ons allen thuis bij voelen. En Wetopia nam ons mee naar de ideale wereld.
lees de verslagen van de workshops
Wil je de workshops (opnieuw) beleven? Of ben je benieuwd naar de inzichten uit de workshops? Lees hier het verslag van Wetopia, de Wereld van B en de Erasmus Universiteit.
ik ben er graag (weer) bij!
We zien je volgend jaar graag (weer)! Meld je aan door hieronder te klikken op de rol die op jou van toepassing is.