Samen sterk met buurkracht 2023

Het zit erop. Op 13 april 2023 ontmoetten ruim 120 ambtenaren en trekkers van bewonersinitiatieven elkaar bij het evenement Samen sterk met buurkracht in Woerden en wisselden van gedachten over de vraag: Hoe kunnen bewoners en gemeenten succesvol samenwerken aan de energietransitie?

Geniet na en lees het verslag over de inspirerende middag, bekijk de aftermovie en de verzamel de tips die uit de workshops naar voren kwamen.

hoe zag de dag eruit?

De presentatie van de nationale buurkracht monitor, waaruit blijkt dat de samenwerking op essentiële punten nog vaak rammelt, vormde meteen een prikkelende aftrap voor de gesprekken. Die kwamen overal op gang. Tijdens de paneldiscussie, met onder andere directeur-generaal Klimaat en Energie Michel Heijdra, op de inspiratiemarkt waar bewoners en gemeenten vol trots hun mooie initiatieven in de etalage zetten, tijdens de workshops én bij het netwerken in de pauzes en op de afsluitende borrel. Ook de bespiegelingen van Ramsey Nasr, die net als in zijn boek De fundamenten op indrukwekkende wijze de balans van het land opmaakte, werkten animerend. Alles ademde: we zijn er nog lang niet, het kan beter, maar er is hoop. In die optimistische stemming gingen deelnemers naar huis. Met genoeg frisse ideeën om de energietransitie in samenwerking een nieuwe impuls te geven.

Lees hier het uitgebreide verslag van de dag

de nationale buurkracht monitor

Gemeenten en actieve bewoners hebben elkaar hard nodig om de energietransitie te doen slagen. Toch valt in de samenwerking nog veel te winnen, blijkt uit de nationale buurkracht monitor 2023. In deze peiling onder gemeenteambtenaren en trekkers van bewonersinitiatieven scoort de samenwerking een zuinige 6,5 – en op onderdelen zelfs een onvoldoende. Werk aan de winkel, zag ook directeur-generaal Klimaat en Energie Michel Heijdra, die de monitor op 13 april in ontvangst nam tijdens het evenement.

Download hier de nationale buurkracht monitor 2023

de workshops

Tragisch genoeg worden mensen met een kleine beurs vaak het hardst getroffen door de energiecrisis. En juist zij blijken in de praktijk moeilijk te bereiken met initiatieven om energie te besparen of duurzaam op te wekken. Hoe kunnen actieve bewoners en gemeenten deze groep samen kansen bieden om ook mee te kunnen in de energietransitie? Deze vraag stond centraal in de workshop ‘Een inclusieve energietransitie’ tijdens het evenement.

Het Arnhemse Spijkerkwartier is goed op weg om een circulaire, inclusieve wij(k)economie neer te zetten. Waar bewoners samen de buurt groen en schoon helpen houden, afgedankte fietsen opknappen, oesterzwammen kweken, energie besparen en meer. In de sessie ‘De snelste weg is nooit een rechte lijn’ loodsden initiatiefnemer Patrick Hoogenbosch en bestuursadviseur Roland Kluskens deelnemers langs de hobbels en valkuilen die zij op hun pad tegenkomen. En reikten ze een stappenplan aan. “Dit lukt alleen in gelijkwaardig partnerschap.”