samen met de buren verkeersborden maken!

 

“dat doen we toch gewoon zelf”

Dyonne en haar gezin zijn een van de bewoners van de Almeerse nieuwbouwwijk Duin. Een wijk met veel jonge gezinnen, waar de kinderen met elkaar spelen en waar een vriendelijke sfeer hangt.
Kortom, ingrediënten voor een fijne woonplek. “Het is inderdaad goed toeven hier. Toch hebben we hier ook onze zorgen gehad, veroorzaakt door het verkeer in de buurt,” aldus Dyonne.

 

parkeren in de vakken, niet in de duinen

De verkeersproblemen waren tweeledig. Met name de jonge ouders vreesden voor de auto’s die veel te hard door de wijk sjeesden. Daarnaast zorgden verkeerd geparkeerde auto’s voor ergernissen. Bewoners van aangrenzende wijken, waar structureel te weinig parkeerplekken zijn, zagen de doodlopende straten van Duin en de duinen als de ideale parkeerplek. Dyonne: “We begrijpen dat mensen hun auto kwijt willen, maar door ze op plekken te zetten waar het niet mag, ontstaan er onveilige situaties en bovendien maakt het de wijk er niet aantrekkelijker op als er overal auto’s staan.”

guerilla actie

De gang naar de gemeente met het verzoek om verkeersborden en drempels leek logisch. Helaas werd dat verzoek afgewezen. De Duinbewoners lieten het hier niet bij zitten en besloten zelf tot actie over te gaan. Hoe? Geïnspireerd door guerillatuintjes elders in de stad, besloten ze – geheel in stijl van het concept Duin – zelf verkeersborden te maken.

 

 

burenhulp uit alle hoeken

Een paar bewoners namen het voortouw en al snel kwamen de verborgen talenten van medebewoners boven. Zo wist de een mooi hout te verzamelen, de ander bleek over twee rechterhanden te beschikken en weer iemand had schrijven tot een ware kunst verheven. En onder de kinderen bleken heuse Rembrandts te schuilen. “In no-time waren onze plannen gerealiseerd. Bovendien was het ook eens heel gezellig om met z’n bezig te zijn.”

 

resultaat dat mag er zijn

De borden werpen inmiddels hun vruchten af. Het verkeer rijdt een stuk langzamer en het aantal auto’s dat foutief staat geparkeerd is ook een zeldzaamheid geworden. “De borden in duinstijl maken de wijk ook nog eens mooier. Dus eigenlijk zijn we maar wat blij dat de gemeente niet op ons verzoek is ingegaan!” aldus een opgewekte Dyonne.

Heb jij ook een goed idee voor in je eigen buurt? Het wordt natuurlijk pas echt leuk als je er iets mee doet. Daar helpt de buurkracht-app je mee.

Delen: