samen het land vergroenen? het gebeurt in de buurt!

 

Niet altijd in de schijnwerpers, maar wel vol energie en enthousiasme, zijn er overal in het land buren bezig om hun buurten te vergroenen. Zo wemelt het ook in de buurkracht-app van de groene buurtacties. Hieronder een paar acties waar een mens vrolijk van wordt. Misschien ook iets voor jou en je buren?

gezamenlijke moestuin op stahoogte

Petra uit Brunssum heeft het idee opgevat om het parkje voor haar deur te gaan gebruiken voor een moestuin. Met bakken op stahoogte, waar de hele straat kan tuinieren en kruiden planten. “Met een paar leuke bankjes en een picknicktafel erbij, is het helemaal compleet.”

 

leibomen planten

Sylvia uit Capelle aan den IJssel polst haar buren. “Het zou in onze laan een stuk gezelliger zijn als er bomen geplant worden. Daarom dacht ik aan leibomen. Ze nemen weinig plaats in en geven de straat een gezellig aanzicht. We zouden dat met z’n allen aan de gemeente kunnen aanvragen.”

 

regenwater afkoppelen

In Rosmalen is Willeke gestart met een buurtactie om regenwater af te koppelen van het riool. “Met die droge zomers van tegenwoordig kunnen de planten het regenwater goed gebruiken en tijdens de buien voorkomen we meteen wateroverlast elders. Dus van dat beetje extra water in de tuin heb je geen last maar juist plezier!”

 

nestkastjes aan de Winterkoning

Jeen uit Lopik is bezig om geld in te zamelen. “Ik wil gezamenlijk geld inzamelen om op elke eikenboom aan de Winterkoning een nestkastje op te hangen. Het is leuk om de meesjes te zien, maar het is ook een preventieve actie tegen de eikenprocessierups, die ondanks de besproeiing door de gemeente afgelopen zomer, toch werd gesignaleerd.”

aangezicht veiliger en groener

Sabrina uit Hoek van Holland heeft contact gehad met de gemeente over haar wijk. “Met meer verlichting, camera’s en bloembakken kunnen we onze buurt samen met de wijkagent veiliger maken. Zo gaat een mooi aangezicht samen met handhaving. De aanvraag voor de bloembakken bij gemeente loopt al. Als buurtbewoners kunnen wij sensorledlampen en buitencamera’s plaatsen. Met als doel een gezellige mooie buurt en elke jaar een buurtpicknick in de nieuwe speeltuin.”

tegel eruit, plant erin

Nog een actie van Willeke uit Rosmalen. “Laten we gaan voor een beetje meer groen om ons heen! Elk jaar hebben tuincentra de acties ‘tegel eruit, plant erin’, waarbij je in een tuincentrum een tegel inlevert en een gratis plant terugkrijgt om in je tuin te plaatsen. Met veel groene tuinen houden we het zomers wat koeler en houden we het water in de wijk.”

 

wildplukmiddagen

Rosa uit Amsterdam organiseerde alweer twee wildplukmiddagen voor haar buurtgenoten. Ze deelt haar kennis over de eetbare planten in het Westerpark en kookt aansluitend samen met het clubje aanwezigen.

Ook je buren op de been brengen om je buurt te vergroenen en daarmee gezelliger, comfortabeler, mooier en veiliger te maken? Download de app en maak jouw eigen buurtactie aan.

Delen: