180 zonnepanelen aan het werk voor dorpsgenoten

 

Niet iedereen die dat wil, kan zonnepanelen op zijn eigen dak plaatsen. Maar met andermans dak kan het gelukkig ook, via een zogenaamde postcoderoos. Eind januari gingen de laatste ‘participaties’ over de toonbank, van de zonne-installatie op de schuur van Jaap Mekel uit Ravenswoud. Daarmee is dit postcoderoosproject nu officieel uitverkocht. Een prachtige prestatie van, voor en door bewoners uit de omgeving.

“wij konden blind varen op het advies van Stichting Buurkracht”

Het begon allemaal met een bijeenkomst in het dorp, georganiseerd door de gemeente Ooststellingwerf in samenwerking met Stichting Buurkracht. Coos: “Als gemeenten plannen maken, is het vaak over mensen en voor mensen, maar niet mét mensen. Hier werden wij uitgenodigd om mee te denken; dan moet je die kans ook grijpen, vind ik. Alleen al daarom stak ik mijn vinger op met een voorstel om iets te doen aan de verduurzaming van Ravenswoud.”

 

aansluiten bij de energiecoöperatie

Na een aantal brainstormsessies en wisselingen van de wacht in de werkgroep Duurzaam Ravenswoud besloot dit clubje een postcoderoosproject op te zetten. Van alle overwogen projecten leek dat relatief makkelijk uit te voeren; zogenaamd ‘laaghangend fruit’. De samenwerking met energiecoöperatie De Eendracht-Ooststellingwerf was daarbij een logische volgende stap. “Die had al een succesvol zonneproject opgezet in Haule.” Een gouden greep, zo bleek, want vanaf dat moment kwam het project in een stroomversnelling.

zéér ontzorgend

Het hielp natuurlijk dat Jaap Mekel het dak van zijn schuur beschikbaar stelde. Ook Stichting Buurkracht kwam in actie, via ECoop dat onderdeel van de Stichting is. “In opdracht van de energiecoöperatie kregen we ondersteuning van projectleider Klaas Bijlsma van ECoop bij de aanbesteding van het postcoderoosproject”, vertelt Coos. “Dat was zéér ontzorgend. Van de dakvalidatie tot het onderzoeken van de financieringsmogelijkheden: alles werd geregeld. Zo heeft Klaas ons verschillende scenario’s voorgerekend, en voorgelicht over de voor- en nadelen.”

snel resultaat

Het ‘laaghangend fruit’ bleek toch minder laag te hangen dan gedacht. De verkoop van participaties ging minder snel dan verwacht. Daarom kozen de initiatiefnemers voor de mogelijkheid om al te beginnen met het plaatsen van de zonnepanelen, voordat voor alle ‘participaties’ deelnemers gevonden waren. “Op die manier zien de deelnemers snel resultaat. Dit scenario betekent wel dat je inkomsten misloopt. Maar die konden we deels opvangen met de vergoeding voor de opgewekte energie van de regionale energieleverancier, Energie van Ons. En ondertussen konden wij alsnog de resterende participaties verkopen. En dat hebben we inmiddels voor elkaar.”

 

leuke manier om kennis te maken

Om deelnemers te werven, gingen Coos en de andere initiatiefnemers persoonlijk langs de deuren. Eerst in hun eigen straat en vervolgens ook nog een paar straten verderop. Hij had daar veel plezier in: “Als relatief nieuwe Ravenswouder was dit voor mij een leuke manier om kennis te maken. Je kunt je verhaal doen en meteen kritische vragen beantwoorden.”

 

instappen zonder drempel

Een van de buren bij wie hij aanbelde, was Widmar van der Meer, die voor acht participaties (ongeveer acht zonnepanelen) instapte. “Wij wonen sinds drie jaar in Ravenswoud en zijn al die tijd al van plan om zonnepanelen op ons eigen dak te plaatsen. Maar dat is een behoorlijke investering. Dan is zo’n postcoderoosproject een lagere drempel. Door deel te nemen kan ik nu toch de vruchten plukken van lokaal geproduceerde zonne-energie.”

 

goed voor de lokale gemeenschap

Aan zijn deelname houdt Widmar elk jaar ongeveer € 100,- over, maar dat is niet de belangrijkste reden voor hem om mee te doen. “Wat ik mooi vind, is het idee dat je met je eigen gemeenschap energie lokaal opwekt en dat de opbrengsten in de regio en bij de participanten blijven. Dat is toch anders dan al die commerciële zonneparken en windparken die in handen zijn van buitenlandse investeerders; daar zien we van de voordelen weinig of niks terug in onze lokale gemeenschap. En erger, de milieu en landschapsaantasting van grote commerciële projecten is vaak alleen maar verlies voor regio en omwonenden. In dit geval met ons postcoderoosproject weten we zeker dat we iets goeds doen voor het klimaat én voor onze eigen omgeving.”

 

ook interesse in een postcoderoosproject?

Stichting Buurkracht helpt graag om in jouw buurt een postcoderoosproject te realiseren. Van de vorming van een buurtteam tot en met de uitvoering en de administratieve afhandeling. Wil je meer weten? Neem dan contact op met support@buurkracht.nl.

Delen: