In de Zaanse wijk Willis begon het met een prikactie op de Landelijke Opschoondag op 22 maart. Een laagdrempelige manier om elkaar te ontmoeten én zichtbaar te maken dat er buurtteams actief zijn in de wijk. Maar het bleef niet bij een opgeruimde straat. De actie was het startpunt van een veel bredere beweging richting een groenere, duurzamere en socialere buurt.
Van actie naar activatie
Buurtteam Willis Groen & Sociaal haakte op aan bij de Landelijke Opschoondag. Met hesjes, flyers, posters en een oproep via hun mailinglijst uit Buurkracht Online trokken bewoners de wijk in. Naast een flinke berg afval leverde de actie ook nieuwe gezichten op. Een van de deelnemers sloot zich direct aan bij het buurtteam. De prikactie was een groot succes en wordt nu elke twee maanden herhaald.
“We wilden zichtbaar worden in de buurt en een laagdrempelige manier bieden om aan te haken,” vertelt buurtbegeleider Kitty de Hek. “En dat is gelukt. Er zit nu echt beweging in de wijk.”
Twee teams met elk een eigen thema
Wat begon met een paar initiatiefnemers groeide uit tot twee actieve buurtteams. Team Energie (8 leden) onderzoekt de mogelijkheden rond hybride warmtepompen. Ze willen een lokale duurzame huizenroute organiseren, waarbij buren die al stappen hebben gezet hun ervaringen delen. Op die manier kunnen geïnteresseerden ontdekken of een warmtepomp bij hen past en welke voorbereidende stappen zij eerst nog kunnen zetten. Daarnaast verkennen ze de mogelijkheden voor deelauto’s in de buurt. Team Groen & Sociaal (11 leden) richt zich op vergroening én verbinding. Zij willen onder andere aan de slag met biodiversiteit, door extra bloemen te planten en groene daken.
De gemeente ondersteunt de bewoners met materialen en denkt mee over vergroening van de openbare ruimte. Binnenkort wordt er gesproken over een bloembollenactie en de mogelijkheid voor groenadoptie.
Samen de buurt sterker maken
De bewoners van Willis hebben een duidelijke aanpak gekozen: klein beginnen, zichtbaar zijn, en zo samen doorgroeien. Door het laaghangend fruit eerst te plukken – zoals een afvalprikactie – ontstaat er ruimte voor grotere plannen en meer betrokkenheid.