het regent,

het regent!

Uit cijfers van het KNMI blijkt dat er steeds meer water uit de hemel valt. Hoe komt dat? Wat kun jij eraan bijdragen om al die regen netjes af te voeren of zelf nuttig te gebruiken?

waarom wordt het natter in Nederland?

Dat er in Nederland steeds meer neerslag valt, is geen gezichtsbedrog. Volgens het KNMI valt er nu al 18 procent meer water uit de hemel dan 95 jaar geleden en naar verwachting neemt dat alleen maar toe. Vooral in de herfst, winter en lente regent het meer. In de zomer zien we vooral een toename van stortbuien. De belangrijkste oorzaak van deze ontwikkelingen is de opwarming van de aarde. Daardoor zit er meer waterdamp in de lucht en is er vaker een westenwind die vochtige zeelucht landinwaarts brengt.

waar zijn de gevolgen van meer regen?

In Nederland kampen we met droogte; de natuur kan een beetje extra regen goed gebruiken. Nederland is momenteel prachtig groen. Maar bij een flinke plensbui kan het in steden en dorpen soms gebeuren dat de riolering al het regenwater niet zo snel kan afvoeren, waardoor straten en tuinen tijdelijk blank staan of kelders vol lopen. En als het dagen achter elkaar regent, hebben bijvoorbeeld ook boeren daar flink last van; als het water niet meer wegzakt, kan de oogst in gevaar komen.

wat kun je met al dat water doen?

De gevolgen zijn niet alleen maar negatief: in feite krijg je elk jaar duizenden liters water gratis op je dak. Daar kun je ook je voordeel mee doen. Gebruik het bijvoorbeeld om je tuin te sproeien of auto wassen – dat scheelt weer kostbaar drinkwater. Niet voor niets is de regenton weer helemaal terug! Ook fijn als je een waterbuffer hebt in droge zomermaanden waarin we zuinig met water uit de kraan om moeten gaan. Regenwater drinken is niet aan te raden, maar als je het filtert, kun je het ook gebruiken voor zwembadjes, vijvers of om het toilet door te spoelen. Goed voor het milieu én je portemonnee.

hoe kun je regenwater beter afvoeren?

In stedelijk gebied raakt de riolering bij stortbuien soms overbelast. Bestrating en verstening van steden zijn de grootste boosdoener. Het water kan geen kant op, behalve naar de rioolput die al snel overloopt door de grote toevoer. Gemeenten en waterschappen zijn druk bezig om hier maatregelen te nemen, maar je kunt ook zelf een steentje bijdragen om de riolering te ontlasten. Letterlijk zelfs, door tegels uit je tuin te halen. Zo kan regenwater via de grond weglopen. Andere opties:

  • een gootje of afvoerpijp naar een sloot vlakbij of naar een lager gelegen terras in je tuin, waar het water weg kan zakken
  • een groen dak: door je dak met sedum of andere planten te bekleden, voorkom je dat regenwater snel van je dak stroomt. Met een groen dak blijft je huis ook koeler in de zomer en in de winter houdt het meer warmte binnen. Een win-winsituatie.
  • je regenwaterafvoer afkoppelen van het riool – informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden.

meer weten?

Stichting Buurkracht is een maatschappelijke organisatie die buren in heel Nederland helpt om hun buurt mooier, beter, groener, veiliger of gezelliger te maken. Neem gerust contact met ons op.

Delen: