Rana Berends, Buurtbegeleider

De buurtbegeleiders van Buurkracht helpen enthousiaste bewoners graag op weg. We stellen je graag voor aan buurtbegeleider Rana Berends.

Als jouw buurt een Buurkrachtbuurt wordt, kom je ze geregeld tegen: de buurtbegeleiders. Onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar ingangen en openingen voor Buurkracht en helpen enthousiaste bewoners op weg. Op 16 februari heeft het team er een fonkelnieuwe ster erbij gekregen: Rana Berends.

buurtbegeleider buurkracht rana berendsNaam: Rana Berends
Buurtbegeleider sinds: 16 februari 2015
Werkgebied: Overige provincies
Is ook: succesvol kunstenaar, bevoegd lerares, ervaren politica

Hoe heb jij Buurkracht gevonden?

“Het was in feite andersom: Buurkracht heeft mij gevonden. Via LinkedIn krijg ik elke week een e-mail met ‘bedrijven die op zoek zijn naar mensen zoals jij’. Meestal volgt er dan een lijst vacatures die totaal niet bij me passen. Soms zelfs hele maffe, zoals commissaris bij Shell. Maar toen ik de oproep voor een buurtbegeleider bij Buurkracht voorbij zag komen, kon ik me daar direct iets bij voorstellen. Ik besloot te reageren en blijkbaar viel mijn sollicitatie in goede aarde: ik werd de volgende dag al uitgenodigd voor een gesprek.”

Wat deed je hiervoor?

“Ik ben afgestudeerd aan de kunstacademie, met schilderen als specialisatie. Aan die opleiding heb ik ook een lesbevoegdheid overgehouden. Zo heb ik jarenlang het kunstenaarschap gecombineerd met voor de klas staan. Tot per toeval de politiek op mijn pad kwam. Ik was ontevreden over het culturele leven in Zwolle en daar ben ik op een dag wat van gaan zeggen. Voor ik het wist, zat ik in de gemeenteraad. Daar heb ik acht jaar hard gewerkt, als fractievoorzitter van GroenLinks. Tot 2014, toen vond ik het welletjes. Ik ben me weer vol op de kunst gaan storten, maar merkte dat ik als zzp’er het contact met collega’s miste. Vandaar dat ik toch weer een beetje uitkeek naar een baan in een team.”

Wat wil je voor de buurten en voor Buurkracht betekenen?

“In acht jaar raadswerk heb ik een groot netwerk opgebouwd. Daar ga ik me nu eerst op richten: op bijvoorbeeld beleidsmakers, coöperaties en burgerinitiatieven in de regio. Met mijn enthousiasme hoop ik daar zaadjes te planten die vervolgens tot bloei komen. En enthousiast ben ik zeker. Omdat Buurkracht over duurzaamheid gaat, maar ook omdat het praktisch en concreet is – “met de poten in de klei” – en binding in buurten bevordert. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.”

En hoe moet het nou met de kunst?

“Schilderen ben ik altijd overal bij blijven doen, dus nu ook. Ik maak vooral miniatuurportretten, meestal in opdracht. Ze zijn echt heel klein, soms maar 3 centimeter hoog. In Engeland zijn miniatuurportretten al lang populair. In Nederland zijn er maar weinig schilders die zich hier mee bezighouden. Maar mij ligt dat gepriegel op de vierkante centimeter wel.”

Mail Rana.