project regenwater

De ene dag kun je bijna kanoën op straat, een paar dagen later sta je de planten in je tuin water te geven. Ken je dat?

Tammo uit Amersfoort maakt het regelmatig mee. Dat moet anders kunnen, dacht hij. Inmiddels heeft hij een club buren om zich heen verzameld om de koe bij de hoorns te vatten.

inspiratie bewoner

Tammo vertelt: “Ik woon aan een hellende weg waar het water als het hard regent, met bakken naar beneden stroomt”. Dan kun je soms niet onder het viaduct door omdat het daar helemaal volgelopen is. Zo heeft iedereen last van het regenwater, terwijl we het juist heel goed kunnen gebruiken. In onze buurt hebben we bijvoorbeeld een gezamenlijke moestuin die we in de zomer best vaak sproeien met water uit de kraan.”

nieuwe invalshoeken

Via de enquête lieten verschillende buren weten dat ze graag wilden meedenken. “We zijn nu met een achtkoppig buurtteam in gesprek met de gemeente, op zoek naar slimme oplossingen. Dan kun je denken aan wadi’s of een collectieve waterberging, maar ook aan individuele maatregelen zoals regentonnen. Die grote maatregelen vragen om een lange adem, maar met de kleinere kunnen we al snel aan de slag.”

aan tafel bij de gemeente

Ondertussen zijn bewoners al volop bezig om de hittestress aan te pakken met hun groenedaken actie. Willemien zit in het duurzaamheidsteam dat deze wijkactie georganiseerd heeft. “We hebben al 43 aanmeldingen. En het mooie is dat het waterschap de helft van de kosten subsidieert. Dat maakt het wel heel erg aantrekkelijk om mee te doen.”

meer weten?

Ook meer halen uit regenwater in je buurt? Stichting Buurkracht helpt je graag op weg. Neem gerust contact met ons op.

Delen: