plezier in de buurt van zonne-panelen tot jeu de boules

 

Je buurtactie tot een succes maken? Zorg dat je zichtbaar bent en maak het eenvoudig voor je buren, luidt het advies van buurtteam Club 63 uit de Norbertuswijk in Horst. Deze heren kunnen het weten: hun buurt bespaart alleen al € 25.000,- per jaar op de energierekening dankzij een zonnepanelenactie in 2018.

“We zetten nu ook een repaircafé op. En we helpen de gemeente ‘Waterklaar’ onder de aandacht te brengen – een campagne die bewoners uitnodigt tot maatregelen om wateroverlast, hittestress en droogte in hun eigen omgeving tegen te gaan”, vertelt Piet Berden van Club 63. En zelfs dat is nog niet alles.

 

blikvangers en spandoeken voor zonnepanelen

Om de zonnepanelenactie onder de aandacht te brengen, zette Club 63 met hulp van Buurkracht tientallen blikvangers in. “Bij huizen waar al zonnepanelen lagen, belden we aan om te vragen of we een bord in de tuin mochten plaatsen met de jaarlijkse besparingen”, vertelt Piet Berden van Club 63. “Een week later kwamen we terug met hamers en zagen, om 60 van die borden neer te zetten. Aan de rand van de buurt hingen we spandoeken. Dat gaf een hoop reuring, zelfs buiten Norbertuswijk.”

 

succes in de herhaling

Het effect was groot: zo’n 50 huishoudens deden mee met de collectieve actie of schaften zelf zonnepanelen aan. Piet Berden: “De isolatieactie die volgde was al even geslaagd: ruim 60 huizen hebben inmiddels een dikkere jas. En op dit moment loopt een herhalingsactie, waarvoor zich ook alweer meer dan 70 geïnteresseerden hebben gemeld.”

 

“we zijn óók Nederlanders die willen weten wat ons eigen voordeel is”

 

Dat de acties zo goed lopen, heeft volgens Piet ook veel te maken met de manier waarop hij en zijn team de boodschap verpakken: “We maken het niet moeilijker dan het is en laten duidelijk zien waar het voordeel zit voor deelnemers. Door aan de hand van energierekeningen te laten zien: het levert je zo veel op. Zo’n simpele som werkt: we vinden allemaal dat we goed voor de aarde moeten zorgen, ook in het belang van de volgende generaties. Maar we zijn óók Nederlanders die willen weten wat ons eigen voordeel is.”

 

repaircafé, een deelauto en gezelligheid op komst

In het kielzog van de zonnepanelen- en isolatieacties zijn ook andere initiatieven gaan rollen in de Norbertuswijk. “We zetten nu bijvoorbeeld een repaircafé op. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden van een elektrische deelauto. En we organiseren ook gewoon gezellige dingen, zoals activiteiten voor kinderen en jeu-de-boules voor de buurt. Zo wordt het steeds groener en leuker.”

Bekijk ook eens deze pagina voor nog meer inspiratie of download de app een kijk of er al activiteiten zijn in jouw buurt.

Delen: