onze eigen dorpswinkel

 

“mooi om te zien wat je met z’n allen kan bereiken”

 

Toen in 2016 de plaatselijke supermarkt zijn deuren sloot, kwamen bewoners in Sauwerd-Wetsinge en Adorp in actie. Eerst openden ze een broodboetiek op de locatie van de super, en nu houden ze daar al 2 jaar een knappe dorpswinkel draaiende. Annex duurzaam dorpseethuis.

van brood naar dorpswinkel naar eethuis

“Mooi om te zien wat je met z’n allen kan bereiken”, zegt Hylke Zijlstra, een van de drijvende krachten achter de dorpswinkel. Speciaal voor dit initiatief richtte hij indertijd samen met een paar buren een dorpscoöperatie op. Daar is bijna driekwart van het dorp lid van.

 

vers brood wil niemand missen”

“We zijn begonnen met de broodboetiek om de loop erin te houden tot we klaar waren voor een echte winkel. En vers brood wilde niemand missen.” Ondertussen werd er druk getimmerd, ingericht en georganiseerd om op 31 augustus 2017 opnieuw een dorpswinkel te kunnen openen. Met een opvallend breed assortiment, een ruilboekenkast en een PostNL-punt.

Ongeveer 40 buren helpen om en om een handje mee in de winkel om de kosten te drukken. Ook heeft zich een grote groep vrijwilligers aangesloten bij de kookploeg. Leden hiervan maken elke vrijdag een heerlijke maaltijd klaar van producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten. Liefhebbers kunnen voor nog geen tientje aanschuiven. “Dat is altijd heel gezellig”, zegt Hylke. “En nog duurzaam ook.”

 

“als we ergens met z’n allen voor gaan, kan er echt heel veel”

 

Vanaf volgend jaar moet de winkel, die nu nog een beperkte subsidie krijgt, op eigen benen staan. Hylke heeft er vertrouwen in: “We moeten nog wel wat doen aan de kostenkant, maar de omzet is alvast boven verwachting.” Trots is hij zeker. “De dorpswinkel heeft veel positieve energie gegeven.

In het kielzog zijn ook andere initiatieven ontstaan, bijvoorbeeld om onze woningen te verduurzamen en ook een nauwere samenwerking met het dorpshuis is een voor de hand liggende vervolgstap. We hebben ervaren dat als we met z’n allen ergens voor gaan, er echt veel kan. Dat vind ik eigenlijk wel het mooiste effect.”

Ook een dorpswinkel in jouw buurt?

Delen: