onze eigen dorpstuin

 

“hoe gaaf zou het zijn als we jong en oud bij elkaar brengen in onze eigen dorpstuin?”

 

Vanuit die gedachte, en geïnspireerd door een buurttuin in Den Haag waar allerlei nationaliteiten samenkomen, nam Miranda Scheffer het initiatief voor een Generatietuin in Wierden. Die kwam er. En dit jaar wordt hij nog mooier en uitnodigender.

de dorpstuin, een ontmoetingsplek voor het hele dorp

“Wat ik voor me zag, was een ontmoetingsplek voor het hele dorp”, vertelt Miranda. “Ik wilde ook de natuur dichter bij de mensen brengen, vooral van kinderen.

Zelfs in onze plattelandsgemeente weten de meesten niet hoe een aardappel groeit. Ouderen hebben juist veel kennis van de natuur.

Daarin zag ik mooie verbindingskansen: basisschoolkinderen die van ouderen leren waar hun eten vandaan komt door een moestuin te onderhouden.

Daarnaast biedt zo’n dorpstuin volop mogelijkheden voor activiteiten en kansen om lokaal bewuste, duurzame keuzes te maken.”

Ze kreeg het voor elkaar: in 2015 ging de Generatietuin open. Sindsdien is de ontwikkeling van de dorpstuin een continu proces. Er is inmiddels onder meer een moestuin, een authentieke bijenstal gerealiseerd door de bijenvereniging Wierden/Enter en een prachtige boomgaard met appel-, peren- en pruimenbomen.

 

Iedereen is welkom om hand-en-spandiensten te komen verrichten”

In januari tekenden de gemeente en het bestuur van de Stichting Generatietuin ook officieel de beheerovereenkomst voor het stuk grond. En de komende tijd wordt – mede dankzij steun van de provincie – gewerkt aan verdere beplanting en de aanleg van rolstoeltoegankelijke paden. Miranda: “Iedereen is welkom om hand-en-spandiensten te komen verrichten.”

 

Een dorpstuin ook iets voor jouw buurt?

Delen: