In deze tijd van coronamaatregelen, quarantaine en social distancing lijkt de gemeenschapszin alleen maar toe te nemen. Dat biedt ook nieuw perspectief voor burgerparticipatie. Roel Woudstra, directeur Buurkracht: “Er is nu momentum waar je als gemeente op kan inspelen.”
Op veel plaatsen ontstaan creatieve initiatieven om elkaar door deze periode heen te slepen en in verbinding te blijven: buren die boodschappen doen voor kwetsbare buurtgenoten, die elk op hun eigen balkon samen een work-out doen, afhaalmaaltijden voor elkaar koken. Woudstra: “Bij dit alles werken internet en apps als de handige katalysator. Dáár komen we elkaar regelmatig tegen, ook nu we weer meer bewegingsvrijheid hebben. Daarom maken we nu gebruik van platforms en tools waar we in februari nog nooit van gehoord hadden, alsof we ons hele leven al niet anders gewend zijn.”
Buurtaanpak in bits en bytes
De groeiende sociale cohesie in combinatie met de razendsnelle digitaliseringsslag vormt een ideale voedingsbodem voor bewonersinitiatieven. “Om gemeenten en bewoners daarbij te helpen heeft ook Buurkracht zijn aanpak vertaald naar bits en bytes”, zegt Woudstra. “Zo zijn onze buurtfeestjes online gegaan. Naast de online borrel, de virtuele pubquiz en de digitale escape room zijn er nu dus ook coronaproof varianten op de EnergyParty en de GroenParty.”
Vrolijke digitale straatfeesten met effect
Tijdens de EnergyParty’s komen buren gezellig samen in de chatroom om hun energierekeningen te vergelijken, in plaats van dat ze om de tafel gaan. En met de online GroenParty’s gaan ze net zo makkelijk in gesprek over vergroening van hun eigen buitenruimtes. Woudstra: “We maken er vrolijke, toegankelijke ‘straatfeestjes’ van, waarbij steeds een gespreksleider aanhaakt die de avond begeleidt met speciale spelkaarten, tips en informatie over subsidies of inkoopvoordelen. Het effect blijft hetzelfde: ook in de online omgeving steken buren elkaar aan met hun enthousiasme. Bijna alle deelnemers aan EnergyParty’s gaan over op kleine maatregelen en 58 procent neemt grote maatregelen, zoals zonnepanelen en isolatie.”
Opmaat naar opschaling
De ervaring leert dat deze party’s vaak een opmaat vormen naar meer en grootschaligere buurtinitiatieven. Van zwerfvuil opruimen tot een gezamenlijke moestuin aanleggen, speelveldjes oppimpen, zonnepanelen inkopen of bijenhotels ophangen. “Allemaal activiteiten waarvoor ook in de anderhalvemetersamenleving genoeg ruimte is. En die je, juist nu digitaal het nieuwe normaal is, goed kan opschalen. Wij hebben zelfs al coronavrije trajecten uitgestippeld om wijken op weg te helpen naar een aardgasvrije toekomst. Laten we van de nood een deugd maken: op naar burgerparticipatie 2.0.”
Dit artikel verscheen in juni 2020 in Binnenlands Bestuur
Meer weten?
EnergyParty’s
EnergyParty’s gaan digitaal
En van vergroenen een feestje maken? Dat kan met de GroenParty’s!