Zuinige cv-ketels en hybride warmtepompen

12 januari 2018

Cv-ketels hebben niet het eeuwige leven. Na een jaar of 12, misschien 15, zijn ze meestal wel aan vervanging toe. Waar kun je op letten als je een nieuwe aanschaft? En wat voor ketel wordt het dan? En wat voor energiebesparende acties kun je nog meer nemen? 

Hoe werkt een cv-ketel?

Buurkracht schermafbeelding 2017 04 20 om 13.57.36
De warmtepomp haalt warmte uit lucht

Een normale (tenminste, nu nog) cv-ketel werkt op gas. In de ketel zit een warmtewisselaar die het water verwarmt dat in de cv-installatie circuleert. Een circulatiepomp in de ketel pompt het water via de leidingen door de radiatoren in huis. Waarna het afgekoelde water weer terug in de ketel komt. En zo verder.

Vr- en hr-ketels

Is je ketel ouder dan twintig jaar – ze bestaan nog! – dan heb je waarschijnlijk een vr-ketel (verbeterd rendement, te herkennen aan Gaskeur basislabel of Giveg VR). Die benut tachtig procent van de verbrandingswarmte voor verwarming van je huis. Hr- of hoogrendementsketels benutten ook de waterdamp die vrijkomt bij de verbranding van gas, voor het verwarmen van je huis of water. Daarom is het rendement veel hoger. Met een hr-ketel met Gaskeur HR107 bespaar je al snel 15 tot 20 procent op je stookkosten.

Let op label Comfort Warm water

Kies een ketel die goed past bij je warmwaterverbruik. Om dat te bepalen, is het label Comfort Warm water (CW) in het leven geroepen. Dit label toont zes waarden die aangeven hoeveel warm water een ketel per minuut kan verwerken. Hoe meer warm water je gelijktijdig wilt kunnen gebruiken, hoe hoger de CW-waarde die je nodig hebt.

Alternatief: hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp als aanvulling op de hr-ketel is sterk in opkomst. Deze haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Een stuk goedkoper in aanschaf dan een volledige warmtepomp, kleiner dan een hr-ketel en goed te combineren met bestaande verwarmingssystemen. De gasketel springt bij als dat nodig is. Je hebt dus wel voldoende ruimte nodig voor twee – betrekkelijk bescheiden - ketels in je ketelhok. En een plek op je dak of aan je buitengevel voor de buitenunit, die je kunt vergelijken met een airco.

Wat levert een HR-combiketel of hybride warmtepomp je op?

Buurkracht schermafbeelding 2017 04 20 om 13.57.49
Om gas te verbranden is lucht nodig

De voordelen van een hr-ketel zijn:

  • je energielasten gaan naar beneden
  • je brengt je CO2-uitstoot omlaag

Met een van hybride warmtepomp:

  • gaat je gasverbruik aanzienlijk omlaag en je stroomverbruik een beetje omhoog
  • daalt je CO2-uitstoot nog verder

Wat kosten een hr-ketel en hybride warmtepompen en wat leveren ze op?

De besparing geldt voor een huishouden van vier personen in een gemiddelde eengezinswoning. Je verdient een energiezuinige hr-ketel meestal binnen acht jaar terug. Bron: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?