Zuinig rijden scoort punten in Kortland

21 maart 2018

Twee elektrische auto’s, een rijinstructeur en een bandenplakservice stonden op 17 maart klaar tijdens de Energiemiddag over duurzame mobiliteit in Kortland in Peize. Doel was bewoners inspireren tot duurzamer vervoer en tegelijkertijd wat extra punten scoren voor het Klimaatstraatfeest. En dat is gelukt!

Buurkracht buurkracht website kortland
Gratis bandenplakservice in Kortland

Naast het grasveldje op de Eikenlaan stonden een elektrische Renault Zoë en een Renault Twizy klaar voor proefritten. Cyriel Vandeursen van het buurtteam: “De Zoë hadden we geleend van Buurkracht en de Renault Twizy is de bedrijfswagen van de fysiopraktijk hier in de wijk. Toen ik de fysiotherapeuten vroeg of we de auto mochten lenen voor de Energiemiddag, hoefden ze geen moment te twijfelen.” Ondanks de snijdende kou trok de middag nog aardig wat belangstelling. Acht buurtbewoners maakten een proefrit en waren unaniem positief. “Elektrisch rijdt heel licht en geruisloos.”

Snel doorschakelen

Zuinig rijden kan ook in je benzine- of dieselauto. Rijinstructeur Wietse van der Klip uit Peize gaf uitleg hoe je tot 20 procent brandstof kunt besparen en daarmee dus ook minder CO2 en andere vervuilende stoffen uitstoot. Cyriel: “Je moet bijvoorbeeld snel opschakelen naar een hogere versnelling: zorg dat je motor niet meer dan 2500 toeren maakt. Andere tips zijn rustig gas geven, anticiperen op verkeerssituaties en waar mogelijk een constante snelheid aanhouden.”

Kies voor de fiets

Fietsen is natuurlijk beter dan de auto pakken. “Veel mensen hebben een fiets die ze niet vaak gebruiken. En als die een platte band krijgt, blijft de fiets in de schuur staan en gebruiken ze hem nooit meer. We hadden daarom een bandenplakservice waar mensen hun banden konden laten repareren, zodat ze weer keuzemogelijkheid hebben.”

Punten sprokkelen

Met de Energiemiddag sprokkelde het buurtteam ook wat punten bij elkaar voor het Klimaatstraatfeest. Cyriel: “We staan nu op de 13e plek en winnen kunnen we niet meer. Maar het is wel een sport om te kijken hoe ver we kunnen komen. De competitie is een extra motivatie om je buurt weer een stukje duurzamer te maken, bijvoorbeeld met zo’n leuke Energiemiddag.” Wil je geen activiteit missen, meld je dan op de buurtpagina

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?