Zuidwolde en Noordwolde verdiepen zich in warmte, zon en wind

03 april 2018

Zijn warmtepompen en pelletkachels geschikte alternatieven voor verwarming in Zuidwolde en Noordwolde? En waarom is het interessant om als dorp je eigen energie op te wekken met zon en wind? Tijdens de informatiebijeenkomst van energiecoöperatie Durabel en Buurkracht op 30 maart in Het Anker verkenden bewoners de opties en ontstonden levendige discussies. 

Buurkracht zuidwolde noordwolde
Zuidwolde en Noordwolde verdiepen zich in warmte, zon en wind

In Zuidwolde en Noordwolde bestaat veel belangstelling voor warmtepompen en pelletkachels, bleek uit de bewonersenquête van vorig jaar. Stef Folmer van Duma-Energie was uitgenodigd om er meer over te vertellen. Na een welkomstwoord door Arnold Simons van Durabel gaf hij uitleg over de soorten warmtepompen, de werking en kosten. Arnold Simons van Durabel: “Wil je optimaal rendement halen uit een warmtepomp dan moet je je huis heel goed isoleren en bij voorkeur overstappen op vloerverwarming. Een betaalbare eerste stap is een hybride variant, waarbij je je bestaande cv-ketel combineert met een kleine luchtwarmtepomp. Hiermee kun je tot zo’n 40 procent van je gasverbruik besparen.”

Pelletkachels duurzaam?

De bezoekers hadden volop vragen voor Stef. Ook over de pelletkachel, waar hij daarna iets over vertelde. Arnold: “Je kunt je afvragen of een pelletkachel wel echt duurzaam is. Er ontstond een levendig gesprek over de voor- en nadelen dat tot in de pauze voortduurde.” Daarna praatte Arnold Simons de bezoekers bij over de acties van Durabel en Buurkracht van de afgelopen maanden. 13 bewoners hebben met € 50,- Durabelkorting een professionele energiescan van hun woning laten maken, bij 25 woningen zijn warmtelekken opgespoord met de warmtebeeldcamera, 10 mensen hebben een slimme meter aangevraagd en een handvol is nog op jacht naar energieslurpers in huis met energieverbruiksmeters.

Elektrische deelauto’s interessant?

Durabel wil ook onderzoeken of er belangstelling is voor auto’s delen. Arnold: “Dan bedoelen we een elektrische deelauto die volledig op groene stroom rijdt. Uit de bewonersenquête blijkt dat 30% maximaal 10.000 kilometer per jaar rijdt. Voor hen kan een elektrische deelauto interessant zijn: minder kosten, minder zorgen en minder uitstoot. Wie belangstelling heeft, kan zich aanmelden via onze buurtpagina. Bij voldoende belangstelling organiseren we een aparte bijeenkomst over het onderwerp.”

Zonneakker en windmolen

Als het aan het team en de leden van Durabel ligt, gebruiken Zuidwolde en Noordwolde in 2022 alleen nog maar duurzame stroom. Zelf opgewekt met zon en wind. Arnold vertelde dat er twee projectontwikkelaars zijn die de dorpen daarbij willen ondersteunen: de ene wil een zonneweide op een stuk akkergrond en de ander een windmolen bij een boer. Bewoners kunnen participeren in wind- en zondelen. Arnold: “Zo wekken we zelf duurzame stroom op en met de opbrengst verdienen we ook geld voor de verduurzaming van onze woning. Ook dit onderwerp leidde tot een geanimeerde discussie in de zaal. Aan het einde van de avond waren we er nog lang niet over uitgesproken. Maar daarvoor komt nog voldoende gelegenheid.”

Kom naar de energiemarkt op 12 mei

Ondertussen is het team druk bezig met de organisatie van een energiemarkt op 12 mei in Zuidwolde in samenwerking met Buurkracht en Energieloket Groningen. Je kunt onder meer live een boring voor aardwarmte volgen, een proefritje maken in een elektrische auto, alles leren over warmtepompen en zelf proberen of het gasvrije inductiekoken iets voor je is. Doe mee met samen energie besparen en opwekken en meld je aan via de buurtpagina.

 

Zuidwolde-Noordwolde

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Zuidwolde-Noordwolde