Zuidoost-Brabantse buurtteams ontmoeten elkaar in Ideeënfabriek

12 september 2017

Op 8 september kwamen in de Ideeënfabriek in Uden 22 Zuidoost-Brabanders bij elkaar die in hun eigen buurt actief met energiebesparing bezig zijn of zich daarvoor opmaken. Om ideeën op te doen over hoe ze buurtgenoten meekrijgen en zich te laten informeren over warmtepompen en pelletkachels. Ook maakten ze volop van de gelegenheid gebruik om ervaringen uit te wisselen. Deelnemer Henk van den Berg uit Gemert: “Het is heel waardevol om gelijkgestemden te treffen.”

Buurkracht img 20170906 wa0005
Regiotafel in Uden

Al tijdens de maaltijd waarmee de bijeenkomst begon, kwam het gesprek tussen de deelnemers goed op gang. De stemming zat er dan ook al aardig in toen de kennissessies van start gingen. Van tevoren hadden alle buurtteamleden in de regio op een lijst onderwerpen kunnen aankruisen waar ze graag meer over wilden weten. In Zuidoost-Brabant was de keuze gevallen op de sessies ‘Hoe bereik ik mijn buurt?’ en ‘Warmtepompen en pelletkachels’. Daarin kregen de aanwezigen ook zelf een actieve rol. “Vooral de eerste presentatie was interactief”, vertelt Henk. “We werden flink aan het denken gezet: wat voor mensen wonen er eigenlijk in onze buurt en hoe kun je je boodschap daar het beste op afstemmen?”

Types inschatten en daarop inspelen

Eveline Henskens van Buurkracht, die de presentatie verzorgde, haalde verschillende onderzoeken aan. Bijvoorbeeld naar de intentie van mensen om energie te gaan besparen: waarom willen ze dat? En waarom komt het er ondanks goede voornemens toch vaak niet van? “Wat ik heel interessant vond, was het Mentality Model van Motivaction”, zegt Henk. Dit model is gebaseerd is op ruim 23.000 ingevulde vragenlijsten over persoonlijke opvattingen, drijfveren en waarden en onderscheidt acht sociale milieus in de Nederlandse samenleving. “In veel buurten is één zo’n type dominant. Eveline vroeg ons in te schatten tot welke groep we zelf behoorden, en hoe dat in onze buurten zat. Als we dat intoetsten op de Kahoot-app die we op onze smartphones gedownload hadden, werd de uitslag direct op het scherm zichtbaar. Erg leuk! En we kregen ook handige tips over hoe we de verschillende doelgroepen effectief kunnen benaderen.”

Voors en tegens van warmtepompen en pelletkachels

Ook de presentatie van energieadviseur Marloes Bosman over warmtepompen en pelletkachels begon interactief: met een kennisquizje. Is een warmtepomp geschikt voor elke woning? Hoever daalt je CO2-uitstoot als je er een hebt? Kan een warmtepomp ook koelen? Niet voor iedereen gesneden koek, zo bleek. En dus staken de meesten van de informatie die Marloes vervolgens gaf, heel wat op. Over de werking, de soorten en maten, de kosten en opbrengsten en de plussen en minnen. Gert Wagenvoort, buurtbegeleider bij Buurkracht: “Bij veel buurtteams leven vragen over alternatieven voor gas: wat zijn de voors en tegens? Zijn het interessante opties voor mijn buurt? Hoe zit het met pelletkachels en fijnstof?” Die laatste vraag lokte ook discussie uit in de zaal. Henk: “Pelletkachels zijn schoner dan houtkachels en open haarden, maar naar pelletkachels als vervanger van de cv-ketel moeten we niet toe. Daar waren de deelnemers het wel over eens. Dat is slecht voor de luchtkwaliteit en het kost ook veel energie om pellets te persen.”

Kaartjes uitgewisseld

Na de presentaties gingen de gesprekken door aan de bar. Henk was niet de enige die aan het eind van de avond geïnspireerd naar huis ging: “Het is heel waardevol om met gelijkgestemden te praten. En fijn om je gesteund te weten door een club mensen die in hun eigen buurten met hetzelfde doel bezig zijn. Met hetzelfde centrale aanspreekpunt: Buurkracht. Interessant ook te horen hoe anderen daar in hun buurt invulling aan geven. Zelf heb ik onder andere kaartjes uitgewisseld met Marloes. In Helmond ben ik ook betrokken bij het Energiehuis, een initiatief om huiseigenaren te helpen bij energiebesparende maatregelen. Daarbij is energieadvies heel belangrijk; mensen willen best stappen maken, maar hebben behoefte aan een geïntegreerd verhaal gebaseerd op hun persoonlijke situatie. Wie weet kan Marloes daar een rol in spelen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?