Zuides-West gaat voor zonne-energie

31 mei 2017

Het ziet ernaar uit dat de Zuides-West in Zuidlaren nog deze zomer flink meer zonne-energie gaat produceren. Een klas vol buurtgenoten streek op 30 mei neer in basisschool De Tol om zich te laten informeren over het zonnepanelenaanbod voor de wijk. Elf enthousiastelingen maakten meteen een afspraak voor een persoonlijke offerte. Jan Datema van het organiserende buurtteam: “Dat gaf de avond een feestelijk tintje. En aanmelden kan natuurlijk nog steeds.”

Buurkracht zuides west
In het klaslokaal wordt enthousiast geluisterd

De avond begon met een korte inleiding van het buurtteam. Het hoofdprogramma was voor Bertran Platen van Platen Duurzame Techniek. “Voor die leverancier hebben wij gekozen in navolging van de buurten Hart van Spierveen in Paterswolde en De Fledders in Vries”, vertelt Jan. “Die buurten hebben er al goede ervaringen mee. En ook wij hadden een goede indruk. We hebben nog wel wat bureau-onderzoek gedaan naar andere aanbieders, maar eigenlijk waren we er snel uit. Dit bedrijf heeft goede referenties en de prijs-kwaliteitverhouding is prima.”

Staffelkorting

Bertran praatte met veel kennis van zaken over zonnepanelen. Daarbij ging hij uitgebreid in op wat voor zonnepanelen er allemaal zijn, hoe Platen werkt en waar je bij de aanschaf en installatie op moet letten. En natuurlijk op de staffelkorting die het bedrijf voor Zuides-West in petto heeft: hoe meer deelnemers, hoe lager de prijs. “Leuk was ook dat hij zijn verhaal persoonlijk bracht”, zegt Jan. “Zo vertelde hij hoe hij in 2003 vanuit de consultancy in de zonnepanelen gerold was: op zijn papadagen nam hij ook de tijd om meer te weten te komen over duurzame energie, een onderwerp dat hem intrigeerde. Van het een kwam het ander en inmiddels is hij al meer dan 10.000 installaties verder.”

Geen aanrader: meer panelen dan je nodig hebt

Op het eigen bedrijfspand heeft Platen 80 zonnepanelen liggen, meer dan voor de eigen energievoorziening nodig is. Jan: “Geen aanrader, vertelde hij daarbij. Zijn credo was: je kunt beter zorgen dat je niet meer energie opwekt dan je zelf gebruikt. Want voor de energie die je teruglevert aan het netwerk, krijg je straks maar een fractie vergoed. Let daar dus goed op als je voor zonnepanelen kiest. En kijk ook naar wat je in de toekomst verwacht: gaan je kinderen binnenkort het huis uit, dan kun je weer met wat minder panelen toe.”

Btw-teruggave, hoe regel je dat?

Vragen uit de zaal wist Bertran deskundig en met gevoel voor humor te beantwoorden. “Helemaal in het begin vroeg een mevrouw bijvoorbeeld waar de leidingen langs lopen. Daar had ze allemaal spookverhalen over gehoord. ‘Die leggen we dwars door de kamer’, reageerde Bertran gevat. Om vervolgens uit te leggen dat hij alleen maar met eigen personeel werkt omdat hij er dan op kan vertrouwen dat er vakwerk wordt geleverd. Met keurig weggewerkte leidingen.” Ook over de btw-teruggave waren er vragen. Vanaf een bepaald aantal deelnemers regelt Platen dat kosteloos voor de buurt. “Ik denk dat we dat aantal wel gaan halen”, zegt Jan. “Maar je kunt die teruggave ook zelf regelen. Daar kunnen wij van het buurtteam en andere ervaringsdeskundigen in de buurt eventueel bij helpen.”

Aanmelden voor een persoonlijke offerte kan nog!

Aan het eind van de avond kon Bertran direct 11 namen noteren van buurtgenoten die graag een persoonlijke offerte willen. “Geweldig”, vindt Jan. “Van tevoren hadden 10 buurtbewoners laten weten belangstelling voor zonnepanelen te hebben, dus als er dan 25 geïnteresseerden op zo’n avond afkomen van wie er 11 meteen verder willen, is dat bijna feestelijk te noemen. En de praktijk leert dat als er eenmaal een start is gemaakt, er altijd meer aanmeldingen volgen. Tot 1 augustus is het aanbod in elk geval nog geldig; iedereen die een persoonlijke offerte wil, kan zich bij ons melden via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?