Zuid-Limburgse buurtteams doen inspiratie op in bijna-0-op-de-meterwoning

09 mei 2017

Hoe krijg je een slecht geïsoleerd huis uit de jaren zestig zo goed als energieneutraal? In de Heerlense wijk Vrieheide heeft TIORC, een samenwerkingsverband van lokale ondernemers en kennisinstellingen, een voorbeeldwoning duurzaam opgeknapt om te laten zien dat het kan. Buurtbegeleider Joyce Bongers en een clubje Zuid-Limburgse buurtteamleden bekeken het met eigen ogen tijdens de open dag op 18 april.

Buurkracht 20170418 114640
Ideeën opdoen voor innovatieve technieken

Het huis aan de Italiëlaan in Vrieheide geldt als voorbeeldwoning, niet alleen voor de rest van de wijk, maar landelijk. “De open dag leek me een mooie kans voor buurtteams uit de omgeving om ideeën op te doen volgens de laatste stand van de techniek”, vertelt Joyce. “Dan konden ze elkaar meteen leren kennen en ervaringen uitwisselen. Niet iedereen kon overdag, maar Marco Stikvoort uit Slenaken en Eliane Géron en René van der Luer uit Nieuw-Lotbroek in Hoensbroek gingen graag mee.”

Grondige duurzame renovatie

De rondleiding ging van start in de huiskamer, boven de garage. Joyce: “Daar kregen we een interessante inleiding op het waarom, hoe en wat van het project. TIORC heeft het huis in vervallen staat aangekocht met hulp van de gemeente Heerlen en Limburg Economic Development. De betrokken ondernemers hebben het vervolgens helemaal duurzaam gerenoveerd. Zo is er een warmtepomp geïnstalleerd, er zit nu overal isolatieglas in en de voor- en achtergevel zijn vervangen door hoogwaardig geïsoleerde gevels. Ook de balustrades zijn extra geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen, net als het dak. Opgewekte stroom die overdag niet gebruikt wordt, wordt opgeslagen in een accu. Interessant is ook de wandverwarming, die bovendien zorgt dat het huis minder gehorig is.”

Trots op samenwerking

Buurkracht 20170418 110748
Een rondleiding door de voorbeeldwoning

Verschillende partners van TIORC lichtten in de diverse ruimtes hun aandeel in het project toe, zoals de leverancier van de zonnepanelen, het bedrijf dat de muurverwarming heeft aangebracht en het isolatiebedrijf. “Ze legden vol trots uit hoe ze de renovatie integraal hebben aangepakt, en dat ze bijvoorbeeld ook hebben gekeken hoe ze de woning lichter konden maken en beter konden indelen met handige looproutes. Superleuk om te horen en ervaren wat je met zo’n samenwerking kunt bereiken en om al die innovatieve technieken te zien.” 

Verbinding tussen teams

Ook de bewoners van het huis vertelden enthousiast hoe zij hun nieuwe stulp beleven. Joyce: “Ze zijn heel blij met alle technische snufjes en het comfort. Er is bijvoorbeeld ook een domoticasysteem aangelegd, waarmee ze op afstand onder meer de lichten, de zonwering en de sloten kunnen bedienen. Ze ervaren alleen maar voordelen.” Of het huis met alle ingrepen en maatregelen uiteindelijk energieneutraal is, hangt ook af van de apparatuur die de bewoners er zelf neerzetten en hun gedrag. Maar het komt er zeker dichtbij. Joyce vindt een dergelijk bezoek zeker voor herhaling vatbaar. “Voor de initiatiefnemers uit de buurten was het heel leerzaam en inspirerend. En het is een leuke manier om verbinding tussen de teams te versterken. Ook in andere regio’s dan die van mij.”

Benzenrade-De Kommert

Hart van Clumme

Buurtschappen Slenaken

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Benzenrade-De Kommert

Hart van Clumme

Buurtschappen Slenaken