Zonnige vooruitzichten in Molenhoek

12 april 2017

Heel wat bewoners van Molenhoek in Rosmalen willen nog deze zomer de vruchten plukken van hun eigen zonne-energie. Aan het einde van een bijeenkomst over zonnepanelen in Bij Bomans op 10 april vroegen bijna alle aanwezigen een of meer persoonlijke offertes aan. Avond gemist? Geen nood, toeslaan kan nog steeds.

Buurkracht img 20170410 wa0001
Alles over zonnepanelen in Molenhoek

Dat er in de buurt belangstelling is voor energiebesparing, bleek al in januari, toen de zaal bijna te klein was bij de eerste buurtbijeenkomst over dit onderwerp. “Die avond hebben we ook geïnventariseerd wat buurtgenoten interessante collectieve besparingsacties zouden vinden”, vertelt Marcel van Nistelrooij van het organiserende buurtteam Molenkracht. “Zonnepanelen scoorden heel hoog, en nu de zomer voor de deur staat, willen we daar vaart mee maken.”

Hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk?

In de zaal zat een goede afspiegeling van de buurt. En op het programma stonden zonnepanelen, zonnepanelen en nog eens zonnepanelen. Marcel: “In de aanloop naar deze avond hebben we met het team een presentatie in elkaar gedraaid. Daarin schetsten we eerst de algemene context: de opkomst van zonnepanelen in Nederland. Dat ze steeds goedkoper worden en meer opleveren en dat het break even point zich dus steeds sneller aandient. Zeker bij stijgende stroomprijzen. Vervolgens gingen we in op de technische werking van zonnepanelen: wat zit erin? Hoe zetten ze zonnestralen om in energie? Hoe werkt de omvormer? Ook de bouwtechnische aspecten kwamen aan de orde: hoe bevestig je ze op het dak? Wat is daarvoor nodig? Daarnaast hebben we bijvoorbeeld de salderingsregeling uitgelegd.”

Zonnepanelenactie

Niet alleen kon het team veel informatie over zonnepanelen geven, ook voor de aanschaf hadden de leden al het nodige voorwerk gedaan. “We hebben 15 leveranciers offertes laten opmaken”, zegt Marcel. “Die hebben we beoordeeld op allerlei criteria, van garanties tot flexibiliteit en materialen. Vijf vonden we interessant genoeg om meer details op te vragen. Vier van hen hebben die details gestuurd. Daarvan viel er nog één af vanwege zijn prijsstelling. Zo hielden we drie aanbieders over: Essent, 100% Zonnig en Zelfstroom – van onze eigen teamgenoot Bram. Ook daarom hebben we meerdere partijen geselecteerd; we willen niet de indruk wekken met een bevooroordeeld aanbod te komen. We vinden het belangrijk om buurtgenoten keuze te bieden, bijvoorbeeld tussen een landelijke en een lokale organisatie. Voor elk wat wils, tegen scherpe prijzen.”

Ook interesse in zonnepanelen op je dak?

Negentien bezoekers - bijna iedereen die de bijeenkomst bijwoonde - vroegen aan het einde van de avond bij één, twee of drie aanbieders een persoonlijke offerte aan voor zonnepanelen. “Het zou dus zomaar kunnen dat binnenkort allerlei daken blauw of zwart kleuren in de buurt”, zegt Marcel. “En dit is nog maar het begin! Voor de hele buurt zetten we onze presentatie op onze buurtwebsite op buurkracht.nl/molenkracht. Zo kan iedereen nog eens rustig nakijken wat de kenmerken, voors en tegens van de verschillende aanbieders zijn. En wie alsnog een of meerdere offertes wil opvragen, kan zich bij ons melden.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?