Zonnige start voor samen energie besparen in Polhaar-West

24 april 2018

Ondanks het fantastische terrassenweer bezochten ruim 40 bewoners van Polhaar-West de eerste informatiebijeenkomst over energiebesparing op 19 april in het Gruthuuske. De bezoekers waren zeer geïnteresseerd: ruim de helft liet weten serieus belangstelling te hebben voor een of meer maatregelen. Het organiserende buurtteam plant vervolgacties. Haak aan en meld je aan op de buurtpagina.

Buurkracht f46736ce a4ad 4dd2 ae8a 8efbc5712f72
Zonnige start voor samen energie besparen in Polhaar-West

Na Pleijendal en Polhaar-Oost is Polhaar-West de derde Buurkrachtbuurt in Dalfsen die wordt opgestart met hulp van de werkgroep Bewust Wonen van Groen Gebogen. Frankwin Habers stelde in zijn welkomstwoord het buurtteam voor dat naast hemzelf bestaat uit Marjel Das en Janneke Dijkhof. Hij lichtte ook het doel van initiatief toe: de buurt zo energiezuinig mogelijk maken.

Bord in de tuin

Met zo’n 30 opvallende tuinborden had het team de nieuwsgierigheid van de buurtbewoners al weken van tevoren flink geprikkeld. Hierop stond precies hoeveel energie de bewoner al bespaarde met isolatie of zelf opwekte met zonnepanelen. Deze borden waren mede mogelijk gemaakt door Buurkracht. Buurtbegeleider Eline Liezen vertelde kort wat Buurkracht nog meer voor buurten kan betekenen. Zo krijgt elke buurt bij de start bezoek van een onafhankelijke energieadviseur die aan de hand van een globale buurtscan en een grondiger onderzoek in een representatieve woning de energiebesparingsmogelijkheden in kaart brengt.

Niet navullen

In Polhaar-West heeft adviseur Arnold Strijker dit onderzoek uitgevoerd.  in Polhaar-West. In het Gruthuuske presenteerde hij zijn bevindingen. Marjel: “Veel van onze woningen kregen spouwmuurisolatie bij de bouw. Deze isolatie is nu oud en soms ingezakt. Navullen is mogelijk, maar het moet wel zorgvuldig gebeuren om te voorkomen dat condensvorming ontstaat op plekken waar oude en nieuwe isolatiematerialen elkaar raken. Ook zei hij dat het de moeite waard is om het oude dubbele glas te vervangen door HR++-glas, zeker op de verdieping waar je het meest stookt.”

Licht op zon

In Dalfsen hebben de Buurkrachtbuurten al goede contacten met leveranciers: Duits voor isolatie en Dijkman Energy Solutions voor zonnepanelen. Mirjam Dijkman hield een interessant verhaal over zonnepanelen waarin ze inging op soorten, ligging en opbrengst. Marjel: “Het is belangrijk dat je het aantal panelen afstemt op je energieverbruik. Als je dak klein is, kun je toch je energiebehoefte afdekken – of grotendeels - met dure panelen met een hoog rendement. Heb je meer ruimte, dan kun je net zo goed kiezen voor goedkopere panelen met lager rendement.” Uit de zaal kwam de vraag of Dijkman korting gaf bij meerdere deelnemers. “Daar valt zeker over te praten.”

Blijf op de hoogte

Na de bijeenkomst wilde het buurtteam in kaart brengen voor welke maatregelen serieuze interesse bestaat. Hiervoor werd een inventarisatiekaart uitgedeeld. “Bijna tweederde van de bezoekers vulde het kaartje in. Dinsdag gaan we de resultaten nog goed op een rij zetten en vervolgacties in gang zetten. Maar wat ik zo snel zag is dat er heel veel mensen interesse hebben voor zonnepanelen.” Blijf op de hoogte van de (vervolg)acties en meld je aan op buurtpagina.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?