Zonnige, frisse acties in Hart van Spierveen gepresenteerd

10 maart 2017

Het buurtteam van Hart van Spierveen heeft de afgelopen tijd niet stilgezeten. Op woensdag 8 maart lanceerden de leden in het Else van der Laanhuis in Eelde aantrekkelijke acties, onder andere voor zonnepanelen en het schoonmaken van de ventilatiekanalen. “Iedereen uit de buurt kan nog tot eind april meedoen.”

Buurkracht bb 8 maart 2017
Geslaagde bijeenkomst in Hart van Spierveen

Tientallen bewoners waren op de avond afgekomen. En niet voor niets. Na een kort welkomstwoord van Arie Meerman van het buurtteam kondigde hij samen met Dick Boersma de eerste buurtactie aan voor zonnepanelen. “Ze vertelden hoe ze tot de keuze van een leverancier waren gekomen”, vertelt Martine Harmens, ook van het buurtteam. “In Buurkrachtbuurt De Fledders hier vlakbij in Vries, loopt al een zonnepanelenactie. Dick en Arie hebben de top 3 uit die buurt opgevraagd en zijn bij alle drie die leveranciers op bezoek geweest. De keuze is net als in De Fledders gevallen op Platen Duurzame Techniek. Niet alleen vanwege de prijs en de kwaliteit, maar ook omdat de eigenaar met veel kennis van zaken over zonnepanelen praatte. En zelf ook groen bezig is met 80 zonnepanelen op het eigen dak.”

Ventilatie en inregelen cv

Tijdens de vorige buurtbijeenkomst in oktober was ook naar voren gekomen dat er in Hart van Spierveen nog heel wat energie te winnen valt met het schoonmaken van de ventilatiekanalen en het beter inregelen van de verwarmingsinstallatie. Samen met Tom Stellingwerf vertelde Martine dat het buurtteam ook daar werk van gemaakt had. “We hebben drie leveranciers van ventilatieboxen over de vloer gehad”, zegt ze. “Daaruit hebben wij de Energiewacht geselecteerd. Dit bedrijf legde de scherpste offerte neer. Bovendien maakt de Energiewacht ook zelf ventilatiekanalen schoon. Je kunt dus in één keer je ventilatiebox laten vervangen, het systeem laten schoonmaken en de cv-installatie laten schoonmaken. Dat scheelt ook weer in de kosten.”

Toelichting op de aanbiedingen

Beide leveranciers waren ook aanwezig om hun aanbod nader toe te lichten. “Bertran Platen en Henk Doedens gingen uitgebreid in op wat voor zonnepanelen er allemaal zijn, hoe zij werken en waar je op moet letten. Ze vertelden ook dat je de btw op zonnepanelen terug kunt krijgen en dat zij dat voor je regelen. Vanaf 5 deelnemers krijgt de buurt 3% korting, vanaf 15 zelfs 6%. Ook Ronald Kunstman en Ruud Ahlers van de Energiewacht lichtten hun werkwijze toe. Het bedrijf rekent een speciale prijs van € 185,- per huishouden voor het schoonmaken van de ventilatiekanalen. Bij mij thuis is dat een jaar of vier geleden gebeurd toen we een nieuwe ventilatiebox kregen, en dat heeft ons energieverbruik inderdaad een stuk naar beneden gebracht. Op de ventilatieboxen zelf kan de Energiewacht geen korting geven, maar als meerdere huishoudens in de buurt op één dag hun cv-installatie laten inregelen, levert dat wel korting op.”

Voordeel tot eind april: aanmelden kan nog

Tijdens de presentaties en na afloop kregen buurtgenoten alle gelegenheid om vragen te stellen. Martine: “Daar stonden ze echt voor in de rij! Het was zeker een geslaagde avond: gezellig en heel informatief. Nu is het afwachten wat er gebeurt. Ik plaats de offertes in elk geval ook op onze buurtpagina voor iedereen die ze nog een keer wil nakijken. Mensen die er in oktober wel bij waren, maar nu niet konden, krijgen een mail. En verder is natuurlijk heel Hart van Spierveen welkom om de aanbiedingen op onze buurtpagina te bekijken en zich aan te melden voor een persoonlijke offerte. Ik zou zeggen: wacht niet te lang, de aanbiedingen zijn tot eind april geldig.”

Hart van Spierveen

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hart van Spierveen